Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter nipraset: Avspärrningen har utvidgats

Paret Sten-Olov och Rose-Marie Mohlin som blev isolerade i sin fastighet efter ett våldsamt nipras i Para har flyttat ut och bor tillfälligt på annat håll.
Det avspärrade området efter nipkanten har dessutom utökats efter att geotekniker varit och undersökt platsen.

Annons

Avspärrningen efter nipraset i Para har utvidgats eftersom man bedömer att det är stora fara att vistas vid området.

– Nipraset var kraftigt och det största jag sett under min tid, konstaterar geotekniker Fredrik Johansson från Sweco i Östersund.

Läs också: Efter det våldsamma nipraset – markägaren frånsäger sig allt ansvar

Sollefteå kommun har även haft en drönare på plats för att kunna göra en bedömning uppifrån och bilda sig en uppfattning över hur man eventuellt kan komma in i rasområdet.

Det var gigantiska jordmassor och träd som rasade i nipområdet och lade sig som ett tjockt täcke över vägen som leder ned mot fastigheten efter älven där paret Sten-Olov och Rose-Marie Mohlin bor sedan många år.

Nipraset efter vägen mäter ungefär 130 meter.

De blev helt isolerade och har sedan dess inte kunnat ta sig från fastigheten på annat sätt än med båt över till södra sidan av Ångermanälven. Och det har blivit möjligt vid ett antal tillfällen tack vare att sonen Stefan ställt upp skjutsat i sin fiskebåt.

Läs också: Våldsamt nipras i Sollefteå isolerade äldre par: "Vi känner oss oroliga"

Nu har Sten-Olov och Rose-Marie varit tillfälligt utflyttade, men planerar att inom kort återvända till sin vackert belägna fastighet efter älvkanten.

Men för hur länge är osäkert i dagsläget.

Paret Sten-Olov och Rose-Marie isolerades efter nipraset.

Det var på uppdrag av markägaren Johan Ekman som geotekniker var och undersökte området där det kraftfulla raset ägde rum. De tog direkt beslutet att det avspärrade området skulle utvidgas eftersom det förligger stor fara för allmänheten att vistas i området.

– Det är farligt att vara nära den aktuella platsen och därför beslutade vi direkt att spärra av ett större område än det som var gjort från början, fortsätter Fredrik Johansson.

Läs också: Efter nipraset i Sollefteå – kommunen erbjuder lägenhet till Sten-Olov och Rose-Marie

Vad tittar ni efter för att om möjligt kunna fastställa vad som föranledde nipraset?

– Man tittar på sammansättningen av jordarterna, vatten och geometri samt avrinningsområden.

Geotekniker Fredrik Johansson arbetar nu med att se över allt material de hämtade in och bilder från drönaren för att sedan kunna göra en sammanställning i ett pm till markägaren.

För paret Sten-Olov och Rose-Marie Mohlin blir det här av allt att döma en försäkringsfråga om de ska kunna återställa en farbar bilväg från riksväg 87 och ned till fastigheten.

Mer läsning

Annons