Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drömhuset fanns i Resele

Helen Patton hittade drömhuset i Resele.
– Här vill jag bli gammal, säger hon.

Annons

Det började med att Helen Patton hyrde en stuga i våras, på Farm Backsjön utanför Sollefteå. Hon förälskade sig omedelbart i naturen, människorna och miljöerna.

– Ni har en guldgruva här i Sollefteå kommun. Ni vet bara inte om det, summerar hon.

Helen Patton har ett speciellt band till Sverige. En av orsakerna är att hennes farfar, den berömda pansargeneralen George S Patton, deltog i de olympiska sommarspelen i Stockholm 1912.

– Min farfar var en duktig atlet och femkampare. Han var särskilt stark i skytte, fäktning och löpning, berättar hon.

– Det sista stopp han gjorde innan han dog 1945 var också i Sverige. Här är också det sista fotografiet på honom taget. Så nog har jag en särskild relation till Sverige.

Helen Patton hade funderat på att skaffa ett hus i trakterna av Jokkmokk. Men besöket i Sollefteå i somras fick henne att ändra åsikt. Tillsammans med Carolina Visser, som driver Farm Backsjön, åkte hon runt i grannskapet för att se om de kunde hitta ett lämpligt objekt.

Och det gjorde hon. I Resele, vid Ångermanälvens strand, stod ett brunt litet hus som hon tyckte mycket om.

– Jag hyrde det först ett att för att känna efter. Det slutade med att jag köpte det, det är ett underbart ställe, säger hon.

– Jag vill bli gammal i det där huset. Leka med mina barnbarn där, vara den gamla damen som bor vid vägen och bjuder på nybakade bullar.

Helen Patton, som är ordförande i The Patton Foundation, kom till Backsjön och Resele för att hitta sinnesro.

– Jag köpte huset för min egen sinnesfrids skull. Jag kom till Sollefteå för att slippa ifrån andra världskriget, allt det militära som jag arbetar med på olika sätt inom ramen för stiftelsen, allt det som upptar min tid så väldigt mycket.

Men huset i Resele bjöd på en överraskning. Helen Patton skrattar när hon berättar:

– När jag kom upp på vinden – vad hittade jag? Väggarna var helt och hållet tapetserade med tidningar från andra världskriget. Till och med här, så långt bort jag kunde komma från kriget – trodde jag.

Huset i Resele har redan blivit föremål för stort intresse. Många personer i Helen Pattons väldiga kontaktnät är intresserade av att hyra det.

– Hur många som helst har sagt att de vill komma dit. Som en vän till mig, en författare som vunnit 13 Emmy. Det är en perfekt plats för avkoppling och stillhet, om man vill samla kraft.

Mer läsning

Annons