Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Döda fiskar kastas tillbaka i älven – nya regler i Nipstadsfisket upprör: "Det är helt vansinnigt"

Skadade fiskar avlivas och kastas tillbaka i älven eller i soptunnan. Det här förekommer under pågående Nipstadsfisket i Sollefteå.

Annons

– Ja, så är det, bekräftar Gunder Lidén som är ordförande i Sollefteå Fiskevårdsområde.

Tidigare år har felkrokad fisk som senare avlivats lottats ut bland de sportfiskare som varit på plats och fiskat under det aktuella dygnet.

Och det har förstås varit uppskattat bland sportfiskarna.

Men det gäller inte under det här året. Nu ska fiskarna som avlivats kastas tillbaka i älven eller i soptunnan och det är tjänstgörande fiskevärd som tar beslutet.

– Vi har valt att pröva ett nytt sätt i år och sedan efter säsongen får vi utvärdera resultatet av det, fortsätter Gunder Lidén.

Po Ångström och Henrik Thögersen från Skåne lovordar Nipstadsfisket men inte nya reglen att döda fiskar kan kastas tillbaka i älven.

Vad är din känsla, kommer ni att återgå till tidigare reglersom att lotta ut fisk istället för att som nu slänga dem i soptunnan eller tillbaka i älven?

– Chansen finns att vi byter tillbaka. Men jag låter det vara osagt för jag vill inte föregå styrelsens beslut i frågan.

Fast det här har väckt irritation bland många, däribland fiskevårdsområdets egna medlemmar, men framför allt bland sportfiskarna efter älven.

– Totalt meningslöst, helt vansinnigt, säger Po Ångström och Henrik Thögersen från Helsingborg respektive Höganäs. Dela istället ut fisken bland ortsbefolkningen eller återgå till det som gällde tidigare, det vill säga lotta ut fisken bland sportfiskarna.

Po och Henrik har ingen som helst förståelse över den här nya regeln som infördes i år. De menar att i princip alla alternativ är bättre än att kasta tillbaka död fisk i älven.

– Det är nästan så att man inte tror att det är sant. Det måste finnas bättre alternativ, som att ge bort dem istället.

Kan det här få några konsekvenser för miljön?

– Det är aldrig bra med skadad eller död fisk som ligger i älven. Det är inte bra i miljöhänseende och inte i något annat hänseende heller.

De lovordar Nipstadsfisket i Sollefteå och utnämner det bland annat till ett av landets absolut bästa och säkraste laxfisken.

– Det är kanon. Mycket fisk, och stor fisk. Det är näst intill svårt att misslyckas här, säger Po och Henrik som på två dagar fångat mer än 25 kilo lax.

Av den här fiskeresan återstår nu de 110 milen i bil hem till Skåne igen.

– Det är inga problem. Särskilt inte nu när vi har mycket lax med oss hem.

Läs också: Får för mycket lax – tvingas slänga tonvis på tippen: "Det är inget vi tycker är kul"

Läs också: Ö-vik får köpa laxyngel för 250 000 kronor

Läs också: Fiske på schemat – blivande storfiskare bland barnen

Mer läsning