Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djurbesättning omhändertogs i Sollefteå

/

Länsstyrelsen har omhändertagit 19 kor på en gård utanför Sollefteå. Nu är djurägaren föremål för en förbudsprövning.

Annons

De 19 djuren fanns i en hage på djurägarens mark. De vistades utomhus dygnet runt och hade i och för sig tillgång till en ligghall. Men den saknade torra och rena liggplatser. I början av december fick djurägaren ett föreläggande om att omedelbart se till att samtliga kor skulle få nödvändigt utrymme med torr och ren liggplats samt skydd mot väder och vind.

Nio dagar senare gjordes en kontroll och länsstyrelsen kunde då konstatera att ingenting hänt och att det dessutom fanns två nyfödda kalvar på två respektive fem dagar i besättningen. Djurskyddshandläggaren tittade då närmare på ligghallens speciella kalvgömma och noterade att den saknade torra och rena liggplatser. Som strö i ligghallen användes äldre, blött ensilage.

Efter det besöket uppgav djurägaren att de två kalvarna skulle flyttas till en grannes ladugård. Men när länsstyrelsen den 19 december gjorde ytterligare en kontroll fanns kalvarna kvar i hagen. De övriga åtgärderna hade heller inte vidtagits och på plats beslutades med stöd av djurskyddslagen att de 19 djuren skulle omhändertas.

– Djuren omhändertogs och nu har vi dessutom sålt dem vidare utanför länet, berättar länsveterinär Helen Ahlqvist.

Länsstyrelsen tittar just nu på möjligheten att utfärda ett djurförbud för den aktuella djurägaren. Enligt Ahlqvist kommer ett beslut inom kort och ett förbud skulle innebära att mannen helt förbjuds att hålla djur.

Mer läsning

Annons