Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det känns tomt och öde"

/
  • Måns Magnusson och Sofia Mohlund är inte nöjda med hur det blivit på GB.
  • Rektor Cecilia Borgh säger att miljön på GB nu ska prioriteras.
  • Nathalie Persson, Casper Bylund och Linnea Perman.
  • Kafeterian är stängd tillsvidare.

Nu har nya Hågestaskolan öppnat i Sollefteå. Men kvar på gamla GB-skolan finns fortfarande drygt 200 elever.
– Det känns som att Hågesta prioriteras. De får allt först, säger eleven Måns Magnusson.

Annons

Tidningen Ångermanland har tidigare berättat om det nya Hågestagymnasiet. Merparten av Sollefteå gymnasiums elever har flyttat dit.

Beslut om flytten togs när det stod klart att delar av den gamla GB-skolan var i alltför dåligt skick att bedriva verksamhet i. Delar av skolan ska rivas.

Men i de nyare delarna av GB-skolan där miljön klassas som bra finns det fortfarande elever och lärare. Introduktionsprogrammet, vård och omsorg, hantverksprogrammet och barn och fritid är kvar.

– Det känns surt, det känns som att vi särbehandlas här. Allt är mycket lyxigare på Hågesta, säger Måns Magnusson.

Han beklagar sig över att de ännu inte fått något fungerande internet på skolan, att datasalen ofta är låst och att kaféet är stängt. Han ser inget positivt i situationen.

– Det känns tomt och öde här nu, dessutom har ju mycket kompisar flyttat till den nya skolan. Det känns som att man är helt borta.

Han får medhåll av Sofia Mohlund. Båda tycker att det vore bättre om alla elever fick hålla till på Hågesta.

– Dessutom är skolsköterskan nästan aldrig här, vilorummet är låst. Och projektorerna i klassrummen är gamla, säger Sofia.

De lärare som jobbar kvar på GB-skolan är något mer positivt inställda.

– Vi är ju i de fina delarna av skolan nu. Visst är det färre elever, men vi ska ju samarbeta mycket. Det här är ingen dålig lösning, säger Jeanette Sjödin, idrottslärare.

– Det är ju bara att gilla läget och göra det bästa av situationen. Det är ju bara vi som är kvar här som kan påverka hur det blir, det blir vad vi gör det till.

Cecilia Borg, rektor för gymnasieskolan, säger att skolledningen nu prioriterar att göra i ordning på GB.

– Vi ska få dit möbler och skapa nya samlingsplatser. Sen ska vi skärma av den avstängda delen så att det känns mindre öde, säger hon.

Interaktiva projektorer håller också på att monteras. Det beräknas vara klart till jul. Kafeterian ska också öppna igen inom kort.

– Och där vi nu huserar på GB är ju i de nya delarna med bra miljö.

Angående skolsköterskan säger Cecilia Borgh att det tyvärr är så att gymnasieskolan efter neddragningarna enbart har en sköterska.

– Och hon delar upp sin tid, hon kommer ha mottaggning på GB och Hågesta. Eleverna på Skedom är ju på GB-skolan ibland och kan söka henne där.

Mer läsning

Annons