Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det här är det värsta som kan hända"

– Ett långvarigt strömavbrott är det absolut värsta vi kan råka ut för.

Det säger Mats Granat, chef för Räddningstjänsten Höga Kusten Ådalen.

Annons

Att hushållen saknar el är en sak, men dessutom har telefonin slagits ut på många ställen. Flera mobilmaster är dessutom ur funktion och de drabbade kan inte ens nå 112 vid akuta krislägen.

– Inom Räddningstjänsten kan vi kommunicera via Rakel, men det är man inte hjälpt av som privatperson om man måste ringa efter en ambulans.

Läs även: Många fortfarande utan ström

Läs även: Resele utan el och vatten

Räddningstjänsten har valt att bemanna brandstationerna i Näsåker, Junsele och Ramsele.

– Men det är långa avstånd, fyra mil mellan stationerna och det innebär att man måste klara av att ta sig minst två mil till närmaste brandstation för att få hjälp, säger Granat.

Räddningstjänsten tog plats redan på söndagskvällen och hittills har det inte hänt något allvarligt. Men hur länge telefonerna och strömmen kommer att vara utslagna vet man inte.

Vad kan man göra åt det här?

– Ja, säg det. Jag har funderat mycket på det här och har ingen lösning. När strömmen försvinner blir det så här.

För några år sedan slog stormen Dagmar till med full styrka. De materiella skadorna blev något större då. Men effekterna för samhället och antalet drabbade av ström- och telefonbortfall är enligt Mats Granat lika stort.

170 personer vid Eon Sverige har jobbat med felsökningen. Trots det stora antalet kommer ett flertal kunder i Kramfors och Sollefteå vara utan ström även under natten mot tisdag.
"Vi kan dock konstatera att omkring tusen kunder tyvärr kommer vara utan el även i natt och i morgon bitti. Vi ber om förståelse och uppmanar alla att titta på vår avbrottskarta för prognos. De som inte har tillgång till dator ber vi ta höjd och förbereda sig för ännu en strömlös natt och morgon", skriver Eon i ett pressmeddelande vid 16.30-tiden på måndagen.

Mer läsning

Annons