Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det finns mycket fördomar om yrket"

/
  • Jannice Granlund, Merhewe Tewelde och Ksenia Jacobsson.
  • Emmy Strandlund, Jasmine Tiainen, Lisa Lif och Debora Selling.
  • Förutom praktiska övningar ingår mycket praktik ute på arbetsplatser i vård- och omsorgsutbildningen. Många elever har redan erbjudits extrajobb.
  • Kristina Karlsson och Eva Westermark är lärare på vård- och omsorgsprogrammet.
  • Jannice Granlund agerar patient.

Det råder brist på undersköterskor och sjuksköterskor i hela landet. Och få söker sig till utbildningarna.
Men vårdeleverna i Sollefteå är stolta över sitt yrkesval, värnar om andra människor och hoppas att yrkets status ska höjas.

Annons

År 2030 kommer det att saknas 150 000 undersköterskor och 30 000 sjuksköterskor i Sverige, enligt statistiska centralbyråns prognoser. Stora pensionsavgångar, lågt intresse för utbildningarna och ökad efterfrågan är några förklaringar.

I dag söker endast cirka två procent av niondeklassarna i Sverige till vård- och omsorgsprogrammet.

Sollefteå är inget undantag, där har man länge haft problem med få sökande. I år verkar dock delvis trenden ha vänt, 15 stycken går i årskurs ett jämfört med åtta stycken i årskurs två.

– Det finns väldigt mycket fördomar om vårdyrket, folk tror att det bara handlar om att torka bajs på gamla. Men det är helt fel, säger eleven Ksenia Jacobsson.

Hon och hennes klasskompisar har fått höra mycket negativt sedan de började läsa utbildningen. Många utomstående säger att vårdyrket är krävande, slitsamt och dåligt betalt, och att det är dumt att välja det. En elev hoppade till och med av utbildningen för att hon skämdes över sitt val inför sina kompisar.

– Men vi är stolta över att bli undersköterskor eller sjuksköterskor. Det är ett väldigt viktigt jobb, och det finns många fördelar med det, säger Lisa Lif.

Eleverna pratar om känslan av att man gör nytta och betyder något för andra, att man får möta och hjälpa människor. Att man får lära sig mycket om människokroppen och om all den variation yrket erbjuder.

– Men arbetsmiljön måste bli bättre. I dag är det nog väldigt stressigt. De borde anställa fler och sluta spara in överallt, säger Jannice Granlund.

Att få söker utbildningen tror de kan bero på att många inte vet att den är högskoleförberedande. Men det är den, om man väljer den inriktningen. Man behöver alltså inte lägga till några extra kurser.

– Jag vill bli barnsjuksköterska. Jag har själv legat mycket på sjukhus och vet hur viktigt det är att det finns någon där som kan inge hopp, säger Ksenia.

Eleverna tror att statusen på yrket kommer att höjas i framtiden; att arbetsmiljön kommer att bli bättre och lönerna högre.

– Det finns många som kämpar för det. Det måste bli så, annars kommer ingen att vilja jobba inom vården till slut.

På Sollefteå sjukhus finns det enligt facket planer på att dra ner på antalet undersköterskor och i stället ha fler sjuksköterskor. Detta är både lärare och elever på vård- och omsorgsprogrammet skarpt kritiska till.

– Undersköterskor är en yrkeskategori som behövs. De och sjuksköterskorna kompletterar varandra och är specialister på helt olika saker, säger lärare Kristina Karlsson.

Mer läsning

Annons