Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det ekonomiska läget är ansträngt"

/
  • Linnea Stenklyft (S), ordförande i individ- och omsorgsnämnden i Sollefteå kommun.

Kommunfullmäktiges sammanträde i Sollefteå på måndagen handlade till stor del om den kärva ekonomin.

Annons

Sollefteå kommuns delårsbokslut för årets första åtta månader visar ett överskott på 8,6 miljoner kronor. Men detta kommer förmodligen att behöva justeras ned med ungefär 4 miljoner eftersom man ännu inte bokfört en stor utgiftspost.

Fullmäktige beslutade att avvakta med att godkänna bokslutet; man ville se de korrekta siffrorna först.

Prognosen för helåret 2013 visar på ett överskott på cirka 6 miljoner, enbart drygt hälften av vad man hade budgeterat för.

– Det är allvarsamt i dag. Det ekonomiska läget är ansträngt, säger kommunalråd Elisabet Lassen (S).

Kraftverket Sollefteåforsen, delvis ägt av Sollefteå kommun, har bara genererat hälften av de intäkter man räknat med. Dessutom har statsbidragen minskat. Sammanlagt väntas nämnderna och kommunstyrelsen gå nästan 35 miljoner kronor back i år.

– Det handlar till stor del om minskade intäkter. Kostnadsökningarna är främst av engångskaraktär, poängterar Lassen.

Samtliga nämnder uppmanas nu till restriktivitet. De nämnder som väntas redovisa underskott uppmanas också att försöka sänka sina kostnader.

Tack vare de så kallade AFA-pengarna, för Sollefteås del cirka 21 miljoner, klarar kommunen att nå balanskravet för 2013. Pengarna återbetalas eftersom man tidigare betalat in för höga försäkringspremier.

Individ- och omsorgsnämnden väntas gå 6,6 miljoner kronor minus i år, främst på grund av ökade kostnader för institutionsvård och personlig assistans. De hade vänt sig till fullmäktige med en ansökan om tilläggsanslag. Denna avslogs.

Däremot befrias nämnden från kravet att sänka sina kostnader med en procent och tillåts att redovisa ett resultat på minus 3,6 miljoner kronor. Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna reserverade sig dock mot detta.

– Risken är att vi står och delar ut pengar vi inte har, säger oppositionsråd Bengt Sörlin (M).

Han ifrågasätter också om nämnden kommer att klara av att nå upp till kravet på att redovisa tre miljoner kronor mindre i minus än vad de räknat med.

– Det är det krav vi har på oss. Vi får försöka bromsa utgifterna och öka intäkterna, säger nämndsordförande Linnea Stenklyft (S).

Mer läsning

Annons