Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demonstration i Sollefteå för frihet i Etiopien

/

Oromoföreningen i Sollefteå genomförde en demonstration på lördagen. Under svenska, etiopiska och oromofolkets fanor tågade ett 30-tal från busstationen till Orrtorget, där man höll ett apellmöte. Man protesterade mot kränkningar av mänskliga rättigheter i Etiopien, och krävde att Sverige stoppar biståndet dit.

Annons

Bekele Jirata Raba, som bor i Långsele, är ordförande i Oromoföreningen. Han berättar för tidningen att så sent som i augusti i år har 25 personer dödats i Oromoregionen under en fredlig demonstration för frihet och demokrati.

Han berättar också om hur etiopiska säkerhetsstyrkor kidnappar unga oromoaktivister från flyktingläger i Kenya. De förs tillbaka till Etiopien där de torteras och fängslas, och ibland också dödas.

I ett pressmeddelande presenterar Oromoföreningen i Sollefteå en lång rad övergrepp som har begåtts av den etiopiska regimen mot oromofolket, främst den muslimska befolkningen. Därför kräver man att Sverige stoppar sitt bistånd till Etiopien.

-Biståndspengarna använder regimen till inköp av vapen och inte utveckling av landet, säger Bekele Jirata Raba.

I Etiopien finns det omkring 80 olika etniska grupper. Oromofolket är den största enskilda gruppen, och utgör ungefär en tredjedel av hela befolkningen. Enligt Bekele Jirata Raba är hälften av oromo muslimer och hälften kristna.

-Vi kräver självstyre för oromofolket inom Etiopiens gränser, med frihet, rättvisa, demokrati och jämlikhet för alla, säger Jirata Raba.

Inte alla som deltog i demonstrationen tillhör oromofolket. Chekol Getahun från Kramfors tillhör den etniska gruppen agew (eller agaw). Han representerar en organisation med namnet Ginbot 7, vilket betyder 7 maj, och syftar på det datum år 2005 då den etiopiska regimen gjorde sig skyldig till ett omfattande valfusk.

Chekol Getahun stödjer oromofolkets kamp för självstyre, och han tycker det är viktigt att de etniska grupperna i Etiopien samarbetar.

-Vi ska kämpa tillsammans för rättvisa, frihet och demokrati, säger Chekol Getahun.

Gregor Flakierski

Mer läsning

Annons