Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt om vindkraft i Sollefteå

/
  • Kommunalrådet Elisabet Lassen manar till respekt för processen och andras åsikter.

Vindkraften är en het fråga i Sollefteå. När ämnet kom upp i kommunfullmäktige höjdes debattemperaturen rejält och Miljöpartiet fick ta mest stryk.

Annons

Ärendet handlade om tillstyrkan av vid kraftverk på Kalkstenshöjden i Västra Björkhöjden utanför Ramsele och Knäsjöberget på gränsen mellan Sollefteå och Kramfors kommuner. I det första fallet rör det sig om åtta vindkraftverk och i den andra totalt 34 varav 26 inom Sollefteå kommun.

Miljöpartiet genom Margareta Alton och Malin Spjut manade till tillförsiktighet.

– Fler kommuner än Sollefteå borde ta sitt ansvar, sade Alton.

– Vindkraftansökningarna rullar in men vi saknar politiker som vill göra riktiga bedömningar, tycker Spjuth som tycker att alla vindkraftetableringar sätter käppar i hjulet för turistsatsningar.

Kritiken från både Alliansen och majoriteten lät inte vänta på sig.

– Det är märkligt att ett parti som har ordet Miljö som prefix inte vill satsa på miljön. Vi behöver mer vindkraft och så sent som förra veckan beslutade centerstämman att ställa sig bakom kravet på att energiproduktion ska beskattas lokalt, säger Maria Wennberg (C).

– Det skulle betyda mycket för Sollefteå kommun. Då skulle vi få bidra med skatteintäkter till Stockholmskommuner, poängterar partikamraten Paul Höglund.

Oppositionsrådet Bengt Sörlin tycker att det är märkligt att så fort ett vindkraftverk ska upp så är det just där som ett hundspann eller annan turistsatsning ska fram.

– Varför har man inte gjort något tidigare, frågar han sig.

Malin Spjut och Margareta Alton, som för övrigt fick stöd av Västrainitiativet, påpekar att partiet inte alls är emot vindkraft men att man kanske inte är för alla verk överallt.

Kommunalrådet Elisabet Lassen (S) tyckte att miljöpartiet dömde ut fullmäktiges politiker.

– Man kan inte döma ut en kommuns process, man måste ha lite respekt för andras åsikter. Är det något vi har gott om i vår kommun så är det skogslandsskap och gles bebyggelse.

Fullmäktigesammanträdet i övrigt blev en ganska lugnt tillställning. Roligaste beslutet var nog att man beslutade sig för att titta närmare på ett medborgarförslag om att bygga världens längsta ljugarbänk i Sollefteå. Ulrica Bergqvist har föreslagit att det ska byggas en 200 till 400 meter lång ljugarbänk mellan kraftverket och Ångermannabron, på den norra sidan. Den storleken skulle medföra en notering i Guinness rekordbok.

Mer läsning

Annons