Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De sjunger av hjärtans lust

/

Redan ute på parkeringen hör man sången.

När PRO-kören i Ramsele tar ton på hälsoveckans första dag är det ingen som är rädd för att ta i.

– Sång är rena friskvården, säger körledare Kristina Jönsson.

Annons

I Ramsele är det friskvård som gäller för hela slanten. Den här veckan arrangeras en lång rad aktiviteter på byn, allt från skidåkning och olika prova-på-aktiviteter på gymet till hälsotema på skolan.

Veckan går i hjärtats tecken, eftersom det är alla hjärtans dag nu på fredag. Och att sång är bra för hjärtat – det vet väl alla? I alla fall vet PRO-kören det, för de sjunger sannerligen av hjärtans lust.

Flera vetenskapliga undersökningar har visat att körsång är verklig friskvård. Immunförsvaret förbättras hos den som sjunger regelbundet, och lugnande hormon utsöndras i högre utsträckning. Utöver det upplever många minskad stress, bättre självförtroende – och ett gladare humör.

– Man mår så väldigt bra av att sjunga. Och samvaron är minst lika viktig, säger Kristina Jönsson.

– Många kommer en bra stund innan kören börjar bara för att få prata lite extra. Och på fikapausen får man nästan ha hörselskydd på sig ibland. Vi har så väldigt roligt tillsammans, och vi har en fantastisk gemenskap!

De 27 medlemmarna i PRO-kören skriver under på det och lite till.

– Oavsett om man är trött och nedstämd när man kommer till kören så går man härifrån glad och fylld av energi, säger Märit Färnlöf.

Annelie Markemo håller med.

– Glädjen räcker ända hem till Meåfors. Men så har vi en enastående körledare också, säger hon.

På repertoaren står allt från gamla slagdängor och sakrala melodier till musik av Leonard Cohen. Det är inte heller ovanligt att ett och annat stycke av Lungsjöbon Sten Magnusson finns med.

Men en kördag kan bjuda på så mycket mer. Rätt vad det är reser sig en herre upp från stolen och bjuder upp en kvinnlig körkollega. Det blir vals ackompanjerad av idel leenden och applåder.

Varma applåder får också Karl-Axel Long, 88 år, körens äldsta medlem. När han ställer sig framme vid pianot för att sjunga alla verserna i den gamla melodin "Medlet mot kalla fötter" vet jublet inga gränser.

En vanlig måndag på församlingsgården i Ramsele.

Mer läsning

Annons