Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De lever båtliv i inlandet

Annons
De lever båtliv i inlandet

Aktivt båtfolk i Sollefteå

Man behöver inte vara kustbo för att leva båtliv. Det går bra i inlandet också. Snart 30-åriga Sollefteå båtklubb är ett lysande exempel på det.

- Ångermanälven är suverän, tycker de.

Båtklubben bildades i mitten på 70-talet. Då gick ett gäng entusiaster i hop och ordnade bryggor i en skyddad vik i älven nedanför Djupövägen mitt emot Hågestaön. Föreningen var ganska löst sammansatt i början. Kring 1980 blev det mer formellt och i dag har föreningen ett 100-tal medlemmar och 99 båtplatser.

- Det är ständig kö på platserna och vi ska försöka bygga ut. Men det kostar pengar, berättar föreningens ordförande Jonny Bertlin.

Ute vid bryggorna trängs små 3,5 meters roddbåtar med 10-meters ruffade saker. Vissa medlemmar är mest ute och fiskar. Men de flesta vill komma åt båtlivet och trivs på Ångermanälven.

- Det finns massor med fina badstränder längs älven. Men man kan inte ta sig dit med bil, säger Henrik Eriksson.

Ångermanälven är faktiskt Sveriges längsta farbara led. Ingenstans i Sverige kan man ta sig så långt in i landet. Det tar stopp vid kraftverket i Sollefteåforsen. Men då är man å andra sidan mitt inne i stan.

Trots det unika med farleden så är det sparsamt med besök från sjöfarare utifrån.

- Vi brukar ha en del besök från Söderhamn och Hudiksvall. Det har kommit båtar från Stockholm också. Men vi ser gärna att det kommer fler. Just nu håller vi för övrigt på att ställa i ordning en gästbrygga, berättar Jonny Bertlin.

En anledning till så få besök kan vara att många tror att det är svårt att segla upp för älven. Den faran är betydligt överdriven, så stora båtar som Ådalen III tar sig ända upp till Sollefteå. Men man bör ha en viss vana och kunna tyda sjömärkena.

- Det finns en hel del grund och många nybörjare har tappat en och annan propeller, säger Henrik Eriksson.

- Skulle det behövas så kan vi komma och lotsa in båtar också, inflikar Jonny Bertlin.

Vad man bör tänka på är att älven är lite ombytlig av sig. Vattennivån kan variera. När kraftbolagen stänger luckorna kan nivån sjunka dramatiskt. Flera av båtklubbsmedlemmarna har själva råkat ut för att deras båtar hamnat uppe på torra land. En och annan turist har också till sin förtvivlan funnit sina båtar långt ifrån vattenlinjen. Men är man bara medveten om de riskerna så går de att parera.

Båtintresset inom föreningen är stort. Det är många timmar i veckan som tillbringas antingen ute på sjön eller nere vid bryggan eller båthuset. Söker man sig ner till hamnen så träffar man alltid på någon kamrat. Sammanhållningen är stor. Det ordnas grillkvällar vid klubbstugan och många åker ut tillsammans. Fördelen med att båttrafiken inte är så omfattande är att det alltid finns bra strandhugg att göra. Det är aldrig fullt överallt.

Vill man nå havet så tar det fem timmar till kusten och cirka tio timmar till Norrfällsviken. Då snackar vi om en behaglig marschfart på cirka 6 knop. Men kustresorna blir bara av om man har en längre ledighet. En vanlig dag eller helg är det båtturer på älven som gäller.

- Det finns inget bättre än att lägga ut och sedan fixa lite kaffe. Vilken frihet tycker Jonny Bertlin.

jörgen sundin

0620-25792

jorgen.sundin@tidningen.toÅngermanälven är ett utmärkt farvatten. Det tycker familjen Jonny Bertlin och Lotta Nordlund med barnen Linus och Lina.

foto:stefan sundkvistFamiljen Bertlin-Nordlund tillbringar många timmar i veckan nere i båthamnen eller ute på vattnet. Linis, Lotta, Jonny och Lina är hängivna båtentusiaster i Sollefteå.

foto:stefan sundkvistDet är inte bara kustfolk som intresserar sig för båtliv. Det gör inlandsbor också. Här har vi delar av Sollefteå båtklubb på klubbhusets altan.Inför säsongen är det mycket att göra. Bengt Bertlin jobbar med att få båten klar inför sjösättningen.Henrik Eriksson trivs utmärkt på Ångermanälven.

- Det finns jättefina badstränder längs älven. säger han

Henrik Eriksson styr bland annat en gamla flottarbåt. Den använder klubben för att bogsera och dessutom använder Henrik båten när han sköter sjömärkningen mellan Sollefteå och Nyland

Mer läsning

Annons