Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Datainspektionen varnar för molnen

/
  • Till våren är tanken att molntjänster ska börja användas i skolan i Sollefteå. Beslutet är redan fattat och politikerna ser ingen anledning till oro.
  • Åsa Sjödén (S), ordförande i barn- och skolnämnden.

Datainspektionen varnar nu för användning av molntjänster i skolan. I Sollefteå kommun ska man börja använda den här typen av tjänst inom kort.
– Leverantörerna kan utnyttja personuppgifterna för egna syften, säger jurist Ingela Alverfors.

Annons

Att använda en molnbaserad tjänst innebär att information sparas på servrar utanför skolan som är nåbara över internet. I stället för att använda egna servrar köper kommunen tjänsten av en extern leverantör.

Politikerna har redan sagt ja till ett införande av molntjänster i skolan i Sollefteå. Upphandlingen ska nu inledas, man räknar med att det blir klart under våren.

Kommunen har framhållit flera fördelar; det blir billigare, elever och lärare har tillgång till information var de än befinner sig, kommunikation underlättas och datorerna blir snabbare.

Men nu riktar alltså Datainspektionen kritik mot molntjänsterna, som i dag används i drygt hälften av Sveriges skolor.

– Avtalen är ofta väldigt vaga. När personuppgifter och information läggs in i molnet förlorar vi kontrollen över uppgifterna, säger Ingela Alverfors, jurist på Datainspektionen.

Hon säger att det finns risk att stora leverantörer använder uppgifterna för profilering i marknadsföringssyfte eller för utveckling av egna produkter.

– Det är ju skillnad om man som privatperson väljer att teckna ett konto, då är det ens eget val. Men som elev blir man ju mer eller mindre tvingad.

Datainspektionen har granskat en av de största leverantörerna av molnbaserade tjänster; samma leverantör som Sollefteå kommun tittat på.

– Vi har dragit slutsatsen att den leverantören i dagsläget inte kan erbjuda ett avtal som är förenligt med personuppgiftslagen, säger Alverfors.

Utöver de personuppgifter eleverna måste lämna för att skapa ett konto menar Ingela Alverfors att även till exempel uppsatser som lagras i molnet kan innehålla flera känsliga personuppgifter. Personuppgifter som leverantören får tillgång till.

– Jag har förståelse för att kommunerna tycker att det här är bra och billigt. Men det är våra personuppgifter vi betalar med. De stora leverantörerna kommer att sitta på en guldgruva av information.

Åsa Sjödén (S), ordförande i barn- och skolnämnden i Sollefteå, är dock inte särskilt oroad.

– Det är klart att vi inte vill att personuppgifter blir allmän egendom, det får bara inte hända. Men jag tror att Datainspektionen överdriver lite, säger hon.

– Det har varit prat om det här så länge. Om det vore så allvarligt borde de väl ha fattat någon form av beslut om att förbjuda det. Det finns ingen anledning till oro.

Sjödén säger att de har haft mycket kontakt med Salems kommun som redan använder molntjänster.

– De har inte haft några problem. Och de som kan IT hos oss har inte heller flaggat för att det skulle finnas några problem.

Mer läsning

Annons