Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dammbygge för extremväder

/

Vart tiotusende år finns risk för extrema översvämningar i Ångermanälven. Nu byggs Edensforsens kraftverk om för att klara detta enorma vattenflöde.

Annons

Det kallas tiotusenårsflöde – den enorma vattenmängd som rent teoretiskt förorsakas av ett extremväder vart tiotusende år. Nu ska dammen anpassas efter nya beräkningar av hur ett sådant flöde kan se ut.

– Det är en hypotetisk modell men risken finns. Det handlar om dammsäkerhet – våra anläggningar måste klara det här, säger Jonas Andrén, kommunikationschef på Eon Vattenkraft.

Flera av Eons dammar i Ångermanälven har redan anpassats till extrema vattenflöden. Nu har turen kommit till Edensforsens kraftverk utanför Junsele, en 60-åring vars båda aggregat producerar 332 GWh per år, motsvarande energibehovet för 17000 genomsnittsvillor.

Den enskilt största åtgärden är bygget av en helt ny dammlucka och kanal som ska styra vattnet ut i älvfåran. Stora massor berg sprängs bort och en temporär konstruktion byggs för att hålla undan vattnet när den nya dammluckan ska installeras.

Därutöver höjer man även den tätande kärnan i dammvallen, för att klara högre vattennivåer, och installerar nya instrument för att hålla kontinuerlig kontroll på vattenståndet. Dammvallen förstärks även utvändigt.

– Dammen ska klara att släppa förbi drygt 2000 kubikmeter i sekunden när det är klart, säger Jonas Andrén.

Edensforsen är en klass 1-damm; konsekvenserna av ett dammbrott skulle bli allvarliga. Arbetet med säkerhetsuppgraderingen inleddes i oktober 2014 och ska, om allt går enligt planerna, vara klart under hösten 2016.

Ett 30-tal personer arbetar med uppgraderingen under projekttiden. Totalt kommer projektet att kosta mellan 130 och 140 miljoner kronor.

Annons