Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cykelhjälmen räddar liv

Annons
Cykelhjälmen räddar liv

De flesta barn använder hjälm i dag men hur är det med föräldrarna? Nu pågår cykelhjälmsveckan och Kerstin Wennberg i Sollefteå jobbar nu för att fler vuxna ska ta på hjälmen.

- Vem ska ta hand om barnen om föräldrarna cyklar omkull och slår sig i huvudet, säger hon.

Enligt en undersökning som WHO har gjort skulle hjälmanvändningen troligtvis ha minskat alla typer av dödliga skador med 40 procent och alla icke dödliga skador med 20 procent.

Varje år skadas 30-40 000 cyklister i den svenska trafiken varav nära 10 000 med skallskador. På senare år har i genomsnitt årligen cirka 50 cyklister omkommit.

Hos familjen Skolund - Medin i Sollefteå är cykjelhjälm obligatoriskt för barnen men förädlrarn erkänner att de fuskar ibland.

- Man har helt enkelt inte fått in den rutinen, när vi var barn cyklade man ju allltid utan hjälm, säger Eva Medin.

Och handen på hjärtat hur många föräldrar använder konsekvent hjälmen.

- Det är jätteviktigt dels räddar det liv dels spar det på sjukvårdskostnaderna, säger Kerstin Wennberg som har propagerat för cykelhjälmen i över 10 år.

Enligt en utredning till kommunikationsdepartementet kostar cyklisternas huvudskador med alla typer av kostnader för enskilda och samhället inräkande cirka 4,7 miljarder kronor 1993.

Sjukvårdskostnaderna är endast en mindre del av de totala samhällskostnaderna. Om alla använde cykelhjälm skulle de beräkande kostanderna minska med 1,7 miljarder kronor.

Skadorna kan vara mer eller mindre allvarliga, från svåra krosskador, hjärnblödningar och frakturer till lindriga hjärnskador och små blödningar. En sak har de gemensamt - de påverkar vår framtid på olika sätt, från död eller livslång invaliditet till minskade möjligheter till ett bra liv.

- Cykelhjälmen är en billig livförsäkring, säger Kerstin Wennberg.

maria wennberg

0620/257 93

maria.wennberg@tidningen.to

Mer läsning

Annons