Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cannabisodlare dömdes – ser knarket som medicin

/
  • 1. Reflekterande specialdukar och avancerad värmebelysning har satts in för bästa effekt.2. Här hänger cannabis på torkning i korgar.3. Nyligen skördad cannabis som får torka till sig. 4. De misstänkta har installerat en rejäl ventilationsanläggning för odlingen.

Tio kilo hittades hos Långselebo – får fängelse. Lillebror frias.

Annons

Två års fängelse. Det blev påföljden för den 41-åring som åtalats för den stora cannabisodlingen utanför Långsele. Hans två år yngre bror däremot frikändes helt.

Det var i oktober som cannabisodlingen avslöjades. Polisen hade spanat på 41-åringen och kände utanför huset en omisskännlig doft av cannabis. Vid husrannsakan hittades tio kilo cannabis, både torkad och plantor färdiga att skörda. 41-åringen, som befann sig på platsen, greps omgående. Han har också erkänt att han är ansvarig för odlingen. Men tycker inte att det borde vara olagligt.

Inför tingsrätten förklarade 41-åringen att han ser cannabis som medicinplantor och att han behöver dem mot sina aggressionsproblem. Mannen medgav också att han säljer den del. Dock inte till ungdomar, bara till 40-åringar med ordnade liv, betonade han.

Argumentet att cannabis ska ses som medicin tog naturligtvis inte tingsrätten någon hänsyn till. 41-åringen fälls för grovt narkotikabrott med två års fängelse som påföljd.

Huset utanför Långsele ägs av 41-åringens 39-årige bror. Han har envetet nekat till någon som helst inblandning i verksamheten. Men polisen har hittat hans fingeravtryck på en del av den utrustning som använts i den industriella odlingen. Åklagaren åtalade också 39-åringen för grovt narkotikabrott alternativt medhjälp till grovt narkotikabrott.

Tingsrätten konstaterar att 39-åringen ändrat sin version under utredningens gång, något som skulle kunna tyda på att han är mer inblandad än han vill ge sken av. Men rätten håller det inte för uteslutet att han velat skydda sin bror och ljugit av rädsla för att själv bli inblandad. Det handavtryck på en reflexduk som hittades var en besvärande omständighet. Men tingsrätten kan inte utesluta att det hamnat där när duken fortfarande låg i bilen, en bil som den äldre brodern lånat av 39-åringen.

Därför beslutar tingsrätten att åtalet mot 39-åringen ska ogillas och friar honom helt.

Mer läsning

Annons