Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bredband byggs i Resele

/
  • Till våren börjar det grävas bredband i Resele. Sara-Britta Lundgren och Kerstin Franzén är nöjda.

Nu ska Reseles digitala kapacitet spetsas.
Häromdagen blev det grönt ljus för den nya bredbandssatsningen.

Annons

Sara-Britta Edlund, ordförande för byalaget i Resele, är mer än nöjd.

– Det blir ett lyft för Resele som helhet, väldigt viktigt om vi ska kunna locka fler inflyttare, säger hon.

– Personligen är jag överlycklig. Det är ju omöjligt att sitta och jobba på det mobila bredbandet, det fungerar väldigt dåligt hos oss.

Kerstin Franzén är en av de drivande krafterna i bredbandsfrågan.

– Det är en bra service som ger livskvalitet och ökade möjligheter för bygdens överlevnad. Dessutom höjer det värdet på fastigheterna, säger hon.

Satsningen i Resele är ett led i kommunens pågående arbete med att bygga bredband i Västra.

– Redan för några år sedan började vi bygga infrastrukturen i form av ett stamnät längs riksväg 90 samt till Ramsele och Edsele, säger Mikael Näsström på Sollefteå kommun.

Edsele har redan fått klartecken för en fortsatt bredbandsutbyggnad värd 3,9 miljoner kronor, som berör cirka 400 invånare och 100 företag. I Resele handlar det om en utbyggnad på 4,8 miljoner fördelat på 500 invånare och 100 företag.

– Resele är litet större och litet krångligare eftersom vi måste bygga på båda sidor av älven, säger Mikael Näsström.

Pengarna till satsningen kommer från Jordbruksverkets landsbygdsprogram och den centralpott av överblivna bredbandspengar som samlats in från andra län. Den 6 oktober håller Sollefteå kommun ett första informationsmöte i Resele, bland annat för att pejla intresset bland byborna.

– Vi kommer att teckna avtal med enskilda fastighetsägare och hoppas att så många som möjligt ansluter sig, säger Mikael Näsström.

– Kostnaden kommer att hamna på cirka 10000 kronor per fastighet; kommunen står för material och installation medan fastighetsägaren får bekosta grävningen.

Att vänta med att ansluta sig kan bli en dyr affär.

– Vi kan inte garantera hur priserna ser ut i framtiden. Det gäller att haka på nu. Är det många som ansluter sig kan vi dessutom få ekonomi för att bygga ut nätet lite extra, säger Mikael Näsström.

– Många tror på det mobila bredbandet. Men som det ser ut i dag behövs en fiberanslutning i hemmet. Fler och fler tjänster kommer till nätet; vi tror att det här är viktigt för kommunens överlevnad.

Mer läsning

Annons