Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bråte och familjebråk i fokus när tidigare Sollefteåbon spelar in kortfilm i Björkå

Tystnad, tagning. I ett renoveringsobjekt i Björkå bruk rullar kameran. Här spelas kortfilmen "Bråte" in under fyra intensiva dagar.

Annons

Regissören och den tidigare Sollefteåbon Tove Nowén tittar koncentrerat in i monitorn. De tre skådespelarna kan sina repliker nu, efter femte tagningen.

– Jag brukar vilja ta många tagningar med skådespelarna för att ha mycket att välja mellan, säger Tove Nowén, regissör och årets Ingrid Thulin-stipendiat.

Tove Nowén regisserar.

Sedan i måndags har hon och filmteamet spenderat många timmar i det stora, gråa tegelhuset i Björkå bruk. Ett renoveringsobjekt som tillhör hennes mamma. Och detta, mamman och huset, är vad kortfilmens handling i stort är baserad på. Elna, en ensamstående, medelålders kvinna bestämmer sig för att ta sig an ett hus i stort behov av renovering. När pappan kommer på besök blir hon starkt ifrågasatt. Han tror inte att dottern klarar av sådant och vill gärna styra och ställa.

– Den handlar om hur man som kvinna ofta blir ifrågasatt för sin potential. Och om familjebråk och hur man kommer över det. Familjebråk i hög ålder visas sällan på film, säger Tove Nowén.

Stena Westergren spelar pappa till Elna som spelas av Carina Landin.

Idén och inspirationen har hon fått från sin egen familj och sin mammas liv. Men berättelsen och karaktärsdragen är betydligt mer överdrivna i kortfilmen, menar hon.

– Så hård är morfar inte i verkligheten. Manuset är inspirerat av mamma och hennes resa med huset. Jag tror att hon tycker att det är kul.

Tove Nowén mottog tidigare i sommar årets Ingrid Thulin-stipendium i Sollefteå. En del av stipendiesumman på 20 000 kronor har hon använt till den pågående inspelningen av "Bråte". Och hon trivs med både arbetet och filmteamet.

– Det känns pirrigt och bra. Det är lite läskigt, men också kul. Och det är kul att jobba med alla de här, säger hon.

Tove Nowén och inspelningsledare Björn Van Weiden koncentrerar sig på monitorn.

Förutom regissören Tove Nowén består filmteamet av en inspelningsledare, ljudtekniker, scenograf och fotograf. Också de tre skådespelarna. Carina Landin, Stena Westergren och Mikael Björklund skådespelar i vanliga fall på teater. Att spela in film är därför lite ovant för dem, men kul.

– Man måste ta ner rösten mycket jämfört med på teater, säger Stena Westergren.

– Det är kul att jobba med unga filmare, säger Carina Landin.

Fotograf Dennis Törnqvist Berg och scenograf Cecilia Gyllsén. Ljudtekniker är Camilla Näsholm, näst längst till vänster i bild.

Den sista inspelningsdagen är på torsdag. Tove Nowén och inspelningsledare Björn Van Weiden tror att de kommer bli klara i tid, och siktar på att "Bråte" ska bli tolv minuter lång. Tove Nowén planerar att skicka ut den färdiga filmen till filmfestivaler, både i Sverige och till andra länder. Och hon vill gärna få till en lokal visning.

– Jag skulle vilja visa den i Sollefteå också. Nu när den blivit uppmärksammad kanske folk tycker det är kul att få se den.

Läs också: Konstnärlig kvalité på filmfestivalen i Kramfors.

Mer läsning

Annons