Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandmästare från Sollefteå på skogsbrandskonferens i Milano

Annons
Brandmästare från Sollefteå på skogsbrandskonferens i MilanoRolf Jansson var en av Sveriges två representanter vid ett EU-seminarium om skogsbränder i Milano för en vecka sedan.

Leif Sandahl, brandingenjör från Räddningsverket i Karlstad, var den andre svenske representanten och den som skall sprida informationen från seminariet till räddningstjänsterna i landet.

Rolf Jansson var där för att berätta om den stora skogsbranden i Simsjön 1997.

- Det var jag som tog emot larmet den där junidagen 1997. Det hade varit extremt torrt hela våren och just den här dagen blåste det sex meter per sekund. Det visade sig att det skulle bli den svåraste branden sedan 1959. 450 hektar brann, säger Rolf Jansson.

Sommaren 1997 inträffade många skogsbränder i hela landet och totalt drabbades 6 000 hektar skog av bränder.

Representanter från EU-länderna var samlade för att delge varandra erfarenheter och komma med förslag till förbättringar av metoder och information för att bli bättre på att klara skogsbränder.

- Problemen är likartade i alla länder. Det är svårt att få hjälp av helikoptrar inom rimlig tid, det är svårt att ta hand om och handleda frivilliga. Bra kartsystem och bättre och lämpligare personliga utrustningar är också viktiga frågor att arbeta vidare med.

Minskade militära resurser kommer att innebära stora svårigheter när det gäller skogsbrandbekämpning, säger Rolf Jansson.

- Det krävs stora personella resurser för att klara skogsbränder. Vid branden i Simsjön hade vi hjälp av militär personal både när det gällde skogsbrandbekämpningen och utspisning av de som arbetade med branden. Det fanns också tillgång till helikoptrar genom försvarets försorg. Nu minskar antalet helikoptrar och värnpliktiga, säger han.

Av rapporteringen från övriga EU-länder visar det sig att Portugal har många och stora skogsbränder, medan Finland har väldigt få och små bränder.

- I Portugal rör det sig om 600- 700 hektar stora områden, medan Finland har bränder som omfattar 2-3 hektar. Det har sin förklaring både i klimatet och i befolkningstätheten. De flesta skogsbränder som inträffar orsakas av människor, säger Rolf Jansson.

Att ge mer information till allmänheten för att försöka minska antalet bränder i skog och mark var en av slutsatserna från konferensen.

Att utbilda om brandspridning vid olika typer av väderförhållanden och metoder och teknik som gäller moteld och avbränningar bör också ingå i kompetensutbildning för brandpersonal var en annan slutsats.

Erfarenheterna av konferensen fick Rolf Jansson omedelbar användning för. Hans första jobb som jourhavande brandmästare efter konferensen var en skogsbrand i Ramsele

- Då fick jag också användning för en gammal kunskap som en före detta brandchef gav mig och som sa att skogsbranden är som björnen, den springer fortare uppför än nedför. Och i Ramsele spred sig branden uppför en kulle.

Brandfaran i dag är nästan lika hög som den var när de många skogsbränderna 1997 inträffade.

gaje blixt

Rolf

Jansson, nyss hemkommen från skogsbrandskonferens i Milano, där han var en av två svenska representanter.

foto: stefan sundkvist

Mer läsning

Annons