Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bråk om politisk organisation i Sollefteå

Det blir med största sannolikhet en ny politisk organisation i Sollefteå efter valet. Kommunstyrelsen har nu beslutat gå vidare med förslaget.

Annons

I korthet innebär det att dagens nämnder och styrelser avskaffas och en enda huvudnämnd, kommunstyrelsen, får det övergripande ansvaret. I stället ges flera speciella utskott större befogenheter. Förslaget innebär bland annat att det behövs betydligt färre politiker än vad som finns i dag.

– Den stora fördelen är att vi får en helhetssyn inom kommunen. Vi tar bort gränserna och får dessutom ett mer levande kommunfullmäktige, säger Elisabet Lassen (S), kommunalråd.

Oppositionen, med oppositionsrådet Bengt Sörlin (M) i spetsen, reserverade sig mot förslaget till beslut.

– Vi förordar fortfarande alternativet med två verksamhetsnämnder och att man drar i gång Näringslivsbolaget igen, säger han.

Sörlin befarar att denna nya politiska organisation kommer att bli en dyrbar historia.

– Sätter man ner örat mot rälsen och lyssnar lite på vad man säger på tjänstemannanivå så kommer det att bli dyrt.

Dessutom ser Sörlin betydande demokratiska nackdelar med det nya förslaget till politisk organisation, bland annat befarar oppositionen att de mindre partierna inte ska få något att säga till om. Lassen å sin sida tycker att det är precis tvärtom.

När kommunfullmäktige i december hade frågan uppe för beslut lyckades oppositionen driva fram en återremiss. Enligt kommunallagen måste majoriteten gå med på en återremiss om mer än en tredjedel av fullmäktige vill det.

Så blev det och nu har ärendet beretts ytterligare en gång men det är i princip samma förslag som kommer till fullmäktige igen. Den 31 mars ska beslut fattas och nu går det inte att få igenom en återremiss om inte mer än hälften av ledamöterna står bakom kravet.

Mer läsning

Annons