Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra respons för projektför långtidssjukskrivna

Annons
Bra respons för projekt

för långtidssjukskrivna

De flesta långtidssjuka finns inom vård- och omsorgsförvaltningen.

Fler än 50 anställda har varit sjukskrivna i sex månader eller mer.

Diagnoser som utbrändhet, belastningsskador och liknande finns på sjukintygen.

Nu har ett projekt startat för att se vad som kan göras för att ändra på långtidssjukskrivningarna.

Det kan gälla allt från förändringar på arbetsplatsen till helt nya jobb - eller sjukpensionering.

- Vi har redan startat två samtalsgrupper som skall träffas i tio veckor med ett ambitiöst program med många föreläsare och många olika ämnen, säger Margaret Lundvang, projektledare under tre år.

Gruppen träffas inte i kommunens lokaler. Margaret Lundvang har medvetet valt kulturhuset Majoren som träffpunkt. En neutral, vacker miljö är en del av tanken med projektet.

- Jag har skickat ut brev till alla som är långtidssjukskrivna och fått positivt svar från mer än hälften. Det har gjort att vi redan har startat två grupper som skall träffas. Målet är att grupperna så småningom skall bli självhjälpsgrupper, säger Margaret Lundvang.

Ämnen som samhällskunskap och mental träning finns med på programmet, liksom information från Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, som skall berätta om vilket uppdrag de har som myndigheter, inte vilka bidrag som kan betalas ut.

Margaret Lundvang har även deltidsarbetslösheten som en del av projektet och kommer att finnas på vård- och omsorgsförvaltningen i tre år för att hitta olika lösningar för att öka antalet heltidstjänster och minska deltidsarbetslösheten.

Den arbetsuppgiften började hon med under sin tid på arbetsförmedlingen och fortsätter med det på sitt nya jobb.

När det gäller deltidsarbetslösheten har flera kurser startats i samarbete med Statens skola för vuxna och vårdgymnasiet.

Anställda som är deltidsarbetetslösa inom förvaltningen går bland annat undersköterskeutbildning, läser social psykiatri, folkhälsokunskap och alternativ medicin på den "arbetslösa" tiden.

Det var under arbetet med att hitta olika lösningar på deltidsarbetslösheten som hon upptäckte frågor som gäller arbetstidschema, frågor om att bli sedd och uppskattad för sitt jobb, frågor om respekt.

- Det finns så mycket frustration och missnöje på många arbetsplatser och det är inte alltid lätt att förstå var det egentliga missnöjet finns. Det gäller att komma under ytgnället, säger hon.

Frågorna har lett till olika förslag om lösningar - och att ta kontakt med de långtidssjukskrivna har varit ett projekt som fått bra respons så här långt.gaje blixt

0620-257 91

gaje.blixt@tidningen.to

Mer läsning

Annons