Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behandlingshem höjer kvalitén och sparar pengar

Annons
Behandlingshem höjer kvalitén och sparar pengar

Socialförvaltningens kostnader för vård av ungdomar på glid och för missbrukande vuxna har under senaste åren ökat.

Statens institutionsstyrelse har bara två ungdomshem i Norrland ett i Norrbotten och det andra är Vemyra i Sollefteå. Dessutom är det kö till de platser som finns.

En placering av en tonåring som är i behov av behandling innebär långa resor, vilket i sin tur leder till högre kostnader men framförallt att unga människor hamnar långt från hemorten och det sociala nätverk som familj och skola utgör.

Socialnämnden har länge varit missnöjd med rådande situation och satsar nu resurser för att kunna ge behandling på hemmaplan. Sven Göran Johansson, ordförande i nämnden, är övertygad om att detta leder till bättre kvalitet på vården till lägre kostnader.

- Varje ungdom vi kan plocka hem innebär en besparing på mellan 40 och 70 procent, säger Sven Göran Johansson.

För närvarande har socialnämnden nio ungdomar placerade på institution. Månadskostnaden för dessa varierar mellan 30 000 och närmare 130 000 kronor.

Den lokala satsningen nämnden nu beslutat om innebär att man ska rekrytera ett par familjehem som kan ta emot en eller två ungdomar. Familjehemmen ska erbjudas ordentlig utbildning samt stöd och hjälp från socialförvaltningen. De ska också få en ersättning som gör det möjligt att försörja sig på uppdraget.

- Det ska vara ett riktigt arbete och inte något extraknäck som någon tar på sig, säger Sven Göran Johansson.

Förutom den ekonomisk vinsten så räknar man med fördelar rent behandlingsmässigt. Om ungdomarna finns på hemmaplan kan socialförvaltningen lättare få med biologiska föräldrar, skola och annat i deras sociala liv i arbetet.

Några problem att rekrytera kvalificerade familjehem tror inte Sven Göran Johansson att det ska bli.

- Jag är övertygad om att de finns att tillgå i kommunen, säger han.

- Och de ska få det stöd de behöver och efterfrågar.

Även när det gäller vård av vuxna missbrukare ska en lokal satsning erbjuda sex till åtta behandlingplatser. I bostadsbolagets tömda hus på Källstavägen ska ett behandlingshem öppna. Det innebär ett par nya tjänster som ska arbeta tillsammans med de fältassistenter och socialsekreterare, som i dag jobbar med missbrukare, med placering på nya Källstagården.

Socialnämnden ser flera fördelar med satsningen. Missbrukarna och ungdomarna får hjälp på hemmaplan, kompetensen hos nuvarande personal höjs genom utbildning och nya arbetsuppgifter, det blir billigare och sex till åtta arbetstillfällen skapas i kommunen.

- När uppbyggnadsskedet är klart räknar vi med att spara drygt tre miljoner på ett år.

ingrid eldeklint

0620-257 96

ingrid.eldeklint@tidningen.toBehandling på hemmaplan.

Ett behandlingshem för missbrukare på Källstavägen och familjehem för att ta hand om ungdomar på glid ska höja vårdkvalitén och spara pengar.

Mer läsning

Annons