Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avloppslukt på skola kommer att åtgärdas

/

Barn som kommer hem med illaluktande kläder och en skolgård som luktar – skit.
Nu ska kommunen åtgärda problemen på Långsele skola.

Annons

Under ungefär ett års tid har Långsele skola haft problem med en avloppsliknande lukt som uppstått med jämna intervall. En av de anställda på förskolan berättar att det då och då brukar lukta illa på skolgården.

Lukten är koncentrerad till lekområdet för förskolan, den yta som vetter mot Faxälven.

– Vissa perioder luktar det ganska intensivt. Då har det inte varit så trevligt att vara ute, varken för oss i personalen eller barnen, säger personalen.

– Men det är svårt att avgöra var lukten kommer ifrån. Ibland luktar det mer, ibland mindre och ibland inte alls. Och vädret verkar inte vara avgörande,

Föräldrar har också noterat en kvardröjande lukt i vissa av barnens kläder när de kommer hem från skolan. Det kommunala bostadsbolaget Solatum har fått flera påstötningar i ärendet och ska nu åtgärda problemet.

– Det finns en konstgjord kulle på lekgården, som är byggd av rivningsmassor och gödslad matjord överst, berättar Solatums vd Timo Siikaluoma.

Förskolebarnen leker gärna på kullen och däromkring.

– Vid milt och fuktigt väder så avger kullen en lukt som fastnar i barnens kläder. När kläderna sedan ställs i torkrummet inne på skolan så avger dessa lukten, säger Timo Siikaluoma.

Eftersom torkrummet har ett övertryck så har odören spridits vidare även till angränsande utrymmen inne i skolan. Flera föräldrar har noterat att barnens kläder luktar illa när de kommer hem.

– Men nu när det är kallt ute och marken är frusen framträder inte lukten på samma sätt, konstaterar Siikaluoma.

Nu ska bostadsbolaget ha samråd med kommunens lokalsamordning för att hitta en lösning på luktproblemet.

– Det är jättebra att det görs något, det har inte varit så roligt att tvätta barnens kläder hela tiden, säger en förälder.

Mer läsning

Annons