Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asylboende har stått klart i ett halvår – men än har inga flyktingar kommit

I snart ett halvår har Eons gamla kontor i Österforse, Forse Bruk, stått klart för att bli asylboende. Nu har ägarna fått ett tillfälligt bygglov, men med bara hälften så många platser som man ursprungligen begärt.

Annons

Fastigheten ägs sedan några år av Forsse fastighets AB, med säte i Skövde. De ville starta ett asylboende med plats för 188 personer. Redan i januari beviljades det bygglov som krävs, eftersom man ändrar användning från kontor till boende.

Trots att det stått klart i ett halvår har inga asylsökande kommit till Forsse bruk.

Men bygglovet överklagades av flera grannar. När länsstyrelsen tittade närmare på ärendet visade det sig att alla sakägare, alltså grannar, inte getts möjlighet att yttra sig innan beslutet om bygglov fattades. Därmed upphävdes kommunens beslut och man fick helt enkelt ta om ärendet.

– Men vi hann göra i ordning huset. Det fattas egentigen bara en slutbesiktning, säger Fredrik Johansson, kontaktperson för fastighetsägaren.

Nu har Sollefeå kommun återigen hanterat ärendet. Beslutet i samhällsbyggnadsutskottet blev att bevilja bygglov. Men med skillnad att man bara godkänner 99 personer i boendet.

"Begränsningen görs för att inte för hög boendetäthet ska uppstå samt utifrån synpunkter som inkommit frår de boende i området", motiverar utskottet sitt beslut.

Fredrik Johansson går inte närmar in på den förändringen mer än att han medger att ekonomin blir sämre eftersom man får betalt per individ på ett asylboende.

– Dessutom är det egentligen Migrationsverket som avgör hur många personer som får bo i ett boende, säger han.

Totalt klagade ett 15-tal personer, boende och verksamhetsutövare. Deras farhågor var boendetätheten, brist på aktiviteter för de boende, närheten till kraftverket, oro, otrygghet och obehag i området med mera.

Trots det blev det ett bygglov. Men Forsse fastigheter tror att även det beslutet kommer att överklagas.

– Vi hoppas att det kommer att gå fort i länsrätten om det blir så, säger Fredrik Johansson.

Hur länge kan ni låta fastigheten stå tom?

– Det kostar en del pengar och vi har också lagt ner en del pengar. Men vi kan inte skriva avtal med Migrationsverket förrän allting är klart, säger han.

Tidigast i höst lär det juridiska var klart. Då återstår att skriva avtal med Migrationsverket och just nu är behovet av nya platser ovanligt litet. Migrationsverket i regionen räknar med att bara behöva ungefär hälften av de totalt 666 platser man skrivit avtal om i Sollefteå kommun.

Läs också: Svensk-kinesisk satsning i Österforse som inte blev av

Mer läsning

Annons