Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ärebo får ny demensavdelning

Annons
Ärebo får ny demensavdelning

Åtta platser för demensboende planeras vid Ärebo i Långsele.

Förslaget har lämnats vidare till bostadsbolaget som skall göra en kostnadsberäkning.

Tanken är att det gruppboende för dementa som finns i dag med sju platser skall kompletteras med ytterligare ett gruppboende med åtta platser på andra våningen.

Någon tidsplan finns inte i dagsläget.

- Men vi skulle vilja att det kunde bli verklighet så snart som möjligt, säger Aina Olofsson, distriktschef för Långsele/Helgum i vård- och omsorgsförvaltningen.

Servicehuset Ärebo har 31 platser, där sju platser ingår i gruppboendet Emma.

- Behovet av platser för dementa är stort när antalet dementa ökar eftersom befolkningen blir äldre och äldre, säger Aina Olofsson som kommit med förslaget om ett nytt gruppboende.

Det behövs inte någon större ombyggnad för att göra om övre planet i ²nya delen² till gruppboende för de som behöver total omvårdnad, som det är tänkt att bli. Det behövs åtta taklyftar, ombyggnad av ett städrum till sköljrum, en köksdel till dagrummet och mer personal. Dagrummet finns redan mitt i den tänkta avdelningen och lägenheterna är rymliga.

Personalkostnaden beräknas bli 1,2 miljoner kronor.

Tanken är att de som bor på nedre våningen är de mer aktiva, de som behöver en annan typ av stöd och hjälp till aktivitet. Den nya avdelningen en trappa upp skall inrättas för de dementa som är rullstolsburna eller helt sängliggande och har ett behov av total omvårdnad.

Något beslut om en ny demensavdelning är inte fattat, men planerna finns och Aina Olofsson tror att det även i fortsättningen kommer att bli så att de stora servicehusen försvinner och ersättas av mindre gruppboenden inom de tidigare servicehusen.

Viktigast är att var och en får den vård den behöver, säger Aina Olofsson.

gaje blixt

Mer läsning

Annons