Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Är ohållbart att vargen blir kvar"

/

För tre veckor sedan sågs den så kallade Junselevargen i reviret norr om Junsele ovanför Betarsjön.

Nu pågår diskussioner mellan berörda samebyar och länsstyrelsen angående hur situationen ska lösas senare i höst.

Annons

Förra vintern orsakade den numera rikskända Junselevargen omfattande problem för de samebyar som har betesmarker i området.

Beslut om skyddsjakt togs, men endast hanen hann skjutas innan jakten överklagades och stoppades. Fyra gånger försökte Naturvårdsverket flytta tiken, samtliga gånger återvände hon norrut.

Den 31 maj upphörde Naturvårdsverkets regeringsuppdrag att bevara den genetiskt viktiga vargtiken och att överlägga med samebyarna. Nu är hon istället Västernorrlands och Västerbottens länsstyrelsers ansvar.

För tre veckor sen var hon synlig i sitt revir utanför Junsele. Någon hane har dock inte synts till, hon verkar vara ensam.

– Hon sågs när hon försökte jaga två älgar, så hon verkar vara i god kondition, säger Gunnar Ledström, rovdjurskonsulent på länsstyrelsen Västernorrland.

I förra veckan hölls ett möte i vilket länsstyrelserna, samebyarna och Naturvårdsverket deltog. Senare i höst flyttar samebyarna sina renar in i reviret och innan dess ska fler möten hållas.

– Om vargen är kvar när renarna kommer så blir det ju skador, men vi får se hur det utvecklas.

Enligt Gunnar Ledström är det i stort sett omöjligt att förebygga skador om vargen är kvar när renarna flyttas söderut.

– Och det är enormt kostamt. Som jag ser det finns det bara två alternativ, flytt eller skyddsjakt. Och en femte flytt lär väl knappast bli aktuellt. Rekommendationerna är ju att en varg bara ska sövas tre gånger.

Gunnar Ledström betonar att förra årets situation var mycket besvärlig.

– När det blir en ohållbar situation som förra vintern och när skador inte går att förebygga är vårt förvaltningsverktyg skyddsjakt, säger han.

– Och om vi inte kan verkställa skyddsjaktsbeslut blir inte vår förvaltning trovärdig. Den blir kantstött.

Jörgen Jonsson är ordförande i Svenska samernas riksförbund.

– De samebyar som berörs känner stor oro inför hösten. Det finns många frågetecken och vi vet inte hur myndigheterna tänker agera, säger han.

– Precis som i fjol så tror jag att samebyarna anser att det är ohållbart att vargen blir kvar i området.

Mer läsning

Annons