Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antal asylsökande på boendet i Stöndar har mer än halverats sedan nyöppningen

Från 160 till 40 boende. Asylboendet i Stöndar har betydlig färre boende efter nyöppningen i maj och tycks fungera bättre. Men nu vill Cecilia Borgh från Migrationsverket i Kramfors hitta nya och bättre boendeformer.

Annons

– Ambitionen är att de asylsökande ska få bo i egna lägenheter, säger Cecilia Borgh, enhetschef på Migrationsverket i Kramfors.

I april i år fick asylboendet i Stöndar stänga på grund av stora brister. Överbeläggningar gjorde att man använde utrymmen som inte var godkända som boenden, så som källarutrymmen utan fönster. Det kom också en hel del klagomål från de boende på maten och bemötandet från personal. Under stängningen tömdes boendet och de omkring 160 asylsökande fick flytta till andra boenden runt om i kommunen, bland annat till Hågesta och Gålsjö bruk.

– De uppfyllde inte kraven. Det var överbeläggningar, för få toaletter och hade rum i källare utan fönster. Under lång tid var boendet på Stöndar inte fungerande. Det fick mycket kritik, säger Cecilia Borgh.

I nuläget bor omkring 40 personer på asylboendet i Stöndar.

I början av maj öppnade boendet igen efter att Helsingborg boendeförvaltning, som äger och driver boendet, åtgärdat bristerna och kontrollerats av Migrationsverkets boendeenhet. Denna gång med ett maxantal av 90 boende istället för de tidigare 160. Idag bor omkring 40 asylsökande i före detta Bettans konferenscenter. Och Cecilia Borgh tror inte att de resterande platserna kommer att fyllas.

– Nu utnyttjar vi inte alla platser, det är ett överskott av platser i hela Sverige.

Den senaste inspektionen av boendet i Stöndar av Migrationsverkets boendeenhet var i juni och då hade man inga invändningar, menar Cecilia Borgh.

– Som läget är nu känns det helt okej. Vi har haft kontroll både från oss i Kramfors och från boendeenheten centralt, säger hon.

Men läget är ett helt annat idag jämfört med i höstas och vintras, menar hon.

– Det är inte så svårt att följa kraven nu när det är lägre tryck.

Före detta Bettans konferenscenter blev asylboende i maj förra året. Idag ägs och drivs boendet av Helsingborg boendeförvaltning. I september går boendets avtal med Migrationsverket ut, men det kan komma att förlängas.

Med införandet av gränskontroller och de nya asyllagarna som trädde i kraft tidigare i sommar har strömmen av flyktingar som söker asyl i Sverige tunnats ut och trycket minskat. Därmed är behovet av asylboendeplatser inte alls lika stort som i höstas och vintras. Migrationsverkets samtliga avtal med ABT-boenden, de tillfälliga asylboendena som Stöndar är ett exempel på, går ut 20 september. Vissa av avtalen kommer att förnyas, men med vilka boenden det gäller kan inte Cecilia Borgh svara på. Det ligger inte på hennes bord, utan sker centralt. Själv vill hon så långt det är möjligt gå ifrån de tillfälliga asylboendena och ersätta dem med bättre boendeformer åt de asylsökande.

– Ambitionen är att de asylsökande ska få bo i egna lägenheter, det är en bra boendeform. Det är dels billigare och de asylsökande bor mer integrerat i vanliga områden och får laga sin egen mat, säger hon.

Vi har sökt Andreas Wargenbrant, vd för Helsingborg boendeförvaltning för en kommentar, men utan resultat.

Läs också: Stöndar vill fortsätta som asylboende: "Men först måste bristerna åtgärdas".

Läs också: Stöndars asylboende töms – Migrationsverket kritisk mot förhållandena.

Mer läsning

Annons