Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu inget besked om kulturstig

Annons
Ännu inget besked om kulturstig

Landstinget Västernorrland har beviljat Kulturstig Graninge stöd som uppgår till drygt 70 procent av projektets hela kostnader, dock högst 448 139 kronor. Detta är dock inte ett klartecken för projektet eftersom man även ansökt om medfinansiering hos energibolaget Graninge varifrån man ännu inte fått något definitivt besked.

Kulturstig Graninge är ett projekt vars syfte är att göra Ångermanlands första industri, Graninge Bruk, till en välbesökt destination och Graninge till en besöksort. Och det vill man göra genom att tydliggöra och berätta en bit av Graninges industrihistoria i formen av ett nytt turistmål i Sollefteå kommun. Målet är att anlägga en handikappanpassad kulturstig mellan Graningebyn och Graninge Bruk där sju viktiga händelser i Graninges historia ska skildras med upplevelseplatser. Platser som ska illustreras och sättas upp av lokala konstnärer.

Längs kulturstigen planerar man bland annat att anlägga en brygga nere vid sjön. Till projektet vill man också ha en båt, som kan ta upp till tolv passagerare, som ska kunna frakta besökarna till Gullbladsholmen i Hultsjön där en av upplevelseplats ska byggas.

Skötsel och drift ska enligt projektbeskrivningen skötas av ideella föreningar i Graninge och tanken är att man med tiden ska tjäna tillräckligt med pengar på kulturstigens besökare för att täcka utgifter för drift och underhåll. Graningebyn kommer att stå som projektägare och två personer ska anställas på deltid olika perioder under ett år för att göra en marknadsundersökning om projektet kan bli verklighet.

Det finns även planer på att skapa en informationscentral vid Graningebyn för rumsbokningar, guidning och konferenser.

Ett av skälen till att man vill driva projektet är att inlandets industrihistoria ofta glöms bort samt att det idag kan vara svårt för dem som besöker Graninge att hitta det de kom för att se.

I arbetet med projektet ingår också att fortlöpande informera de boende i Graninge om projektets utveckling.

kristina forsström

0620-25790 kristina.forsstrom@tidningen.to

Mer läsning

Annons