Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anhöriga kritiserar vårdrutiner på gruppboende

Annons
Anhöriga kritiserar vårdrutiner på gruppboende

Anhöriga till en sollefteåbo i 80-årsåldern har vänt sig till socialstyrelsen för att få en ändring av vårdrutiner och bemötande vid gruppboendet Humlegården i Sollefteå.

Enligt skrivelsen till socialstyrelsen har de anhöriga försökt få en ändring till stånd genom att prata med personal och chefer, men inte fått gehör.

Sollefteåbon drabbades av hjärninfarkt sommaren 1999, fick vård och rehabilitering vid Sollefteå sjukhus och fick sedan flytta hem för att få vård av nattpatrull och hemtjänst. Efter ett benbrott i hemmet fick sollefteåbon en plats på Humlegården som då var ett nyöppnat gruppboende.

Förutom kritiken att Humlegården är inrymd i ett före detta vårdhem med få toaletter och hygienutrymmen gäller de anhörigas anmälan till största delen bemötandet från personalen och de ger flera exempel på vad de uppfattar som avsaknad av empati, omvårdnad, respekt och omsorg.

De anhöriga ger en bild av en 80-åring, som tvingas äta kall mat, inte får hår, hy och naglar omsedda, inte får ledsagning till gudstjänster i angränsande avdelningar eller får hjälp att sitta ute på altanen en stund och har ett rum som inte städas ordentligt.

Flera exempel på att personalen inte har tillräcklig kunskap om demenssjukdomar har de anhöriga också tagit fram.

De kräver att socialstyrelsen ser till att de missförhållanden som de anhöriga påtalat skall rättas till.

Det har varit stor personalomsättning på avdelningen, bland annat har flera sjusksköterskor slutat efter kort tid. De anhöriga uppfattar det som att de stafettsjuksköterskor som haft det medicinska ansvaret på enheten inte fått gehör från övrig personal, utan att vården har bedrivits under ledning av informella ledare.

De anhöriga kräver också att handlingsplaner upprättas för de som bor på Humlegården

gaje blixt

Mer läsning

Annons