Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler osäkra anställning på arbetsmarknaden

Annons
Allt fler osäkra anställning på arbetsmarknaden

I onsdag fick ett 60-tal timanställda på callcenterföretaget Proffcom i Sollefteå besked att de inte längre behövs på företaget.

Över en natt förlorade de sitt arbete och sin inkomst.

Osäkra anställningsformer där personal med kort varsel kan sägas upp och de anställda har svårt att planera för framtiden blir allt vanligare.

Allt fler på den svenska arbetsmarknaden har tidsbegränsade anställningar.

Den här typen av timanställningar eller behovsanställningar där ibland arbetsgivaren ringer samma morgon för att erbjuda arbete har sedan början av 1990-talet tredubblats, från cirka 40 000 till 120 000 anställda.

Förutom dessa behovsanställningar finns objekts-eller projektanställningar och provanställningar där anställningsskyddet begränsas.

Av drygt 3,7 miljoner anställda i landet har ungefär 525 000 någon form av tidsbegränsad anställning. Under en tioårsperiod har de tidsbegränsade anställningsformerna ökat från 9 till 14 procent.

För vissa grupper har ökningen varit betydligt större än så. För kvinnor i åldrarna 25 till 29 år inom LO-kollektivet har andelen tidsbegränsade anställningar i stort sätt fördubblats från 15 till närmare 30 procent.

I en rapport som LO sammanställt om anställningsförhållanden på den svenska arbetsmarknaden ställs frågan vilka effekter det kan få att många människor i de åldrar då man normalt bildar familj och skaffar barn tvingas leva med den sociala och ekonomiska osäkerhet det innebär att ha en tidsbegränsad anställning.

En av de anställda på Proffcom i Sollefteå som nu blir utan arbete berättar att hon tillsammans med fyra andra för en månad sedan påbörjade en utbildning på företaget som hon hoppades skulle resultera i ett jobb.

- Vi har fått lära upp oss på de olika uppdragen i företaget och känner oss idag lurade.

- Man undrar om företagsledningen verkligen inte kände till att det här skulle komma.

Inför utbildningen på Proffcom sökte kvinnan tjänstledigt från sitt ordinarie arbete och på det jobbet finns i dag en vikarie tillsatt.

ingrid eldeklint

Mer läsning

Annons