Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler barn föds i centrala Sollefteå

/
  • Barn- och skolnämndens ordförande Åsa Sjödén (S) tycker att det är angenäma problem att det blir allt fler barn i Sollefteå.
  • Alfons Sjödin, Lisa Abrahamsson och arbetsledaren Magdalena Lindh får besök av Örjan Abrahamsson och Åsa Sjödén.

För ett år sedan var det akut brist på barnomsorgsplatser i Sollefteå. Sedan dess har en helt ny förskola med 50 platser öppnat.
Läget i dag: Fortfarande akut platsbrist.

Annons

I dag står ett 40-tal barn i kö till den kommunala barnomsorgen. Det handlar om föräldrar som behöver en plats till sina barn senast i vår.

– Som det ser ut nu kommer vi inte att kunna erbjuda alla platser, säger Anders Åkerman, verksamhetschef för grund- och förskolan.

Det stora trycket kommer nu i vår. Sedan lättar det något till hösten när 08:orna, som var en ovanligt stor barnkull, börjar i förskoleklass.

– Men redan till våren där på blir det fler igen, säger Anders Åkerman.

Att det inte fylls på lika många underifrån på hösten beror helt enkelt på att barnen är födda olika tider på året och börjar därmed på förskolan olika tider på året. I förskoleklass däremot börjar alla som är födda samma år samtidigt.

Under senare år har också flera kommunala dagbarnvårdare pensionerats utan att de ersatts.

– Men det skulle inte lösa något, det är ganska få som efterfrågar den barnomsorgen och vill man ha förskola så måste vi enligt lagen också erbjuda det. På samma sätt som vi måste ordna kommunal dagbarnvårdare om det efterfrågas, säger Åkerman.

I somras öppnade en helt nya förskola, "Barnens förskola" i före detta Aspens lokaler. Där går i dag 50 barn på två avdelningar med 7,5 anställda. De sista barnen skolades in så sent som den 7 januari.

– Det är roligt med allt nytt och det fungerar jättebra, säger arbetsledaren Magdalena Lindh.

Men en ny förskola har inte löst de problem som egentligen är av väldigt positiv karaktär. Det har helt enkelt fötts betydligt fler barn än vad man räknat med. Dessutom har det flyttat in såväl barnfamiljer som kvinnor i barnafödande ålder i betydligt större utsträckning är vad man planerat för. Poängteras bör att det handlar uteslutande om Sollefteå tätort, det är bara där som det finns några köer och som barnantalet ökar.

Från början av 90-talet sjönk barnafödandet i Sollefteå, som lägst var det 2005 nere på 164 barn. Men året efter kom ett trendbrott och det är numera uppe på över 190 barn. Ungefär samtidigt började flyttnettot i gruppen 0-5 år och vuxna i barnafödande ålder, 25-40 år att bli positivt. Den senare gruppen har till exempel blivit 127 personer fler under senare år.

Hur kan då prognoserna bli så fel? Ja, det är naturligtvis svårt att sia om hur många ettåringar det blir 2015 eftersom de inte är födda ännu. I stället har man förlitat sig på andra beräkningsgrunder där olika experter gett Sollefteå en ganska dyster prognos. Men det man kan konstatera är att i centralorten har de prognoserna inte infriats, tvärtom. Det föds fler barn och inflyttningen är positiv.

Hur ska ni lösa det här?

– Vi jobbar på olika lösningar, men jag kan i dag inte säga vilken det blir, säger Örjan Abrahamson, förvaltningschef.

– Men det ska bli en ny adress, vi ska inte tränga ihop barnen på de befintliga förskolorna, poängterar Åsa Sjödén (S), barn- och skolnämndens ordförande.

Förvaltningen ska nu titta på olika förslag till lösningar och i mars ska det upp på politikernas bord för beslut i barn- och skolnämnden.

Mer läsning

Annons