Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen vill behålla facknämnder

/

Den politiska oppositionen i Sollefteå sågar förslaget att avskaffa de politiska facknämnderna.
– Ett hot mot demokratin, tycker oppositionsrådet Bengt Sörlin (M).

Annons

Det finns ännu inga beslut fattade. Men det finns två förslag som kommunstyrelsen i nästa månad ska ta ställning till. Förslag A, det mest långtgående, innebär att samtliga sex facknämner avskaffas och att kommunstyrelsen med stöd av fyra utskott tar hand om alla frågor. I det förslaget skulle man skära ned dagens 120 politiker till bara 30. 15 ledamöter i kommunstyrelsen och lika många ersättare.

– Då skulle vi få en liten klick heltidspolitiker. Och ser man till dagens mandatfördelning så är det bara vi och socialdemokraterna som skulle få garanterade platser. Eventuellt vänstern om de samarbetar med socialdemokraterna. Men folkpartiet eller kristdemokraterna är det tveksamt för, säger Sörlin.

Alternativ B innebär att dagens sex facknämnder skärs ner till tre. Kvar blir kommunstyrelsen samt vård- och omsorgsnämnd och nämnden för unga och lärande.

– Det blir bra. Det är för stort i dag och vi vill till exempel slå ihop vård- och äldrenämnden och individ- och omsorgsnämnden, säger Sörlin.

Folkpartiets Leif Östberg är inte heller för att ta bort facknämnderna.

– Det finns både för- och nackdelar. Men vi förordar alternativet att behålla tre nämnder. Då är det fler som får insyn. Ett alternativ skulle i och för sig vara att utöka kommunstyrelsen med ännu fler ledamöter.

Kommunstyrelsens arbetsutskott tog del av de två förslagen på tisdagen. Något förslag till beslut lämnades inte. Men de olika partierna har lämnat in remissvar. Av dessa kan man utläsa att Allianspartierna och Miljöpartiet förespråkar alternativ B medan Socialdemokraterna, Vänstern och Västrainitiativet förespråkar alternativ A. Något formellt politiskt ställningstagande har dock inget av partierna tagit ännu. Det kommer först på kommunstyrelsen den 3 december.

– Men jag tror att majoriteten kommer att driva igenom alternativ A, säger Bengt Sörlin.

Mer läsning

Annons