Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Alla i riskgrupperna borde vaccinera sig"

/

Nu är influensasäsongen här. Än så länge har flest fall i Sverige konstaterats i Mellannorrland. I Västernorrland rör det sig i nuläget om cirka 30 verifierade fall.

Annons

I förhållande till befolkningsmängden i Mellannorrland så har fler fall än riksgenomsnittet konstaterats här, enligt smittskyddsläkare Hans Boman.

Toppen brukar dock inte komma förrän i februari eller mars.

– I vårt län handlar det hittills om ett 30-tal fall, men det är bara de som registrerats på laboratorium. Egentligen rör det sig nog om 3000 fall, säger Boman.

Förra året verifierades hela 126 fall i länet, vilket var rekordmånga.

– Men säsongen är något mildare i år, så jag tror inte att vi kommer upp i samma siffror nu.

På Sollefteå sjukhus har det än så länge varit lugnt enligt hygiensjuksköterska Annette Eriksson.

– Men det är på gång. Vinterkräksjuka har vi däremot redan haft, säger hon.

Symtomen på influensa är frossa, hög feber, snuva, ledvärk och problem med luftvägarna. Febern brukar ge med sig efter en vecka.

– Men för att förhindra smittspridning är det bra att vara hemma några extra dagar efter att man blivit feberfri, att vara noga med handhygienen och att inte besöka sjuka människor.

I Västernorrland är det också färre personer i riskgrupperna som vaccinerar sig mot influensan jämfört med i övriga landet. Till riskgrupperna hör personer över 65, gravida och de med kroniska sjukdomar.

I Sverige brukar cirka 40 procent av de i dessa grupper vaccinera sig, i Västernorrland är motsvarande siffra knappt 30 procent.

– Många är kanske skeptiska efter de biverkningar vaccinet mot svininfluensa hade. Men sådana biverkningar finns inte med vanligt vaccin, säger Boman.

– Jag rekommenderar alla i riskgrupperna att vaccinera sig, och det går fortfarande bra att göra det.

Mer läsning

Annons