Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alkoholdrickandet kostar Västernorrland 900 miljoner

Annons
Alkoholdrickandet kostar Västernorrland 900 miljoner

Alkoholkonsumtionen kostar Västernorrlands landsting 400 miljoner kronor och länets sju kommuner sammanlagt 500 miljoner.

Till detta kommer utgifter för socialbidrag som kan relateras till alkoholmissbruk.

Kostnaderna gäller främst vård men även produktionsbortfall, egendomsskador och förebyggande åtgärder.

Uppgifterna bygger på beräkningar Anders Johnsson har gjort i boken Hur mycket kostar supen? där han sett över alkoholens samhällsekonomiska kostnader.

Den totala alkoholkonsumtionen i Sverige har under den senaste fem åren ökat med hela 13 procent. Ökningen har tilltagit under perioden och det senaste året har den varit så hög som 7 procent.

Vi svenskar har inte på hundra år konsumerat så mycket alkohol som i dag. Den registrerade alkoholkonsumtionen är idag 6,2 liter 100 procent alkohol. Till detta kommer hembränt och smuggelsprit som antas ha ökat i omfattning.

Unga människor dricker mest. I åldrarna 18 till 24 år dricker mer än 80 procent regelbundet. Unga människor är överrepresenterade när det gäller våldsbrott, som oftast är alkoholrelaterade, både som offer och gärningsmän.

Det har också konstaterats att alkoholdebuten kryper allt längre ner i åldrarna, den genomsnittliga debutåldern är 13,5 år men för en betydande del ungdomar sker debuten redan vid 12 års ålder.

En undersökning som presenterades tidigare i höstas visar att två av tre niondeklassare i länet dricker alkohol. Billig sprit som hembränt eller smuggelgods är lätt att få tag på i hela länet och många ungdomar vittnar om att de utan problem kan köpa hemkört.

I våras antog riksdagen en handlingsplan i syfte att minska de medicinska och social skadeverkningarna som orsakas av alkoholbruk. I Västernorrland har ett regionalt råd med representanter för länets kommuner, länsstyrelsen, landstinget och polismyndigheten bildats med uppgift att verka för en minskad konsumtion av alkohol och droger.

ingrid eldeklint

Mer läsning

Annons