Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akutsköterskan rasar mot ledningen: "Det här är en medveten strategi från deras sida"

"Nedrustningen av Sollefteå sjukhus är igång".
"Det finns absolut ingen vilja hos ledningen att lösa problemen med rekrytering. Det här är en medveten strategi från deras sida".

Annons

Det hävdar Nina Pettersson som är sjuksköterska på akutavdelningen vid Sollefteå sjukhus.

Nina Pettersson är bekymrad över det som sker vid Sollefteå sjukhus och inte minst besviken på de styrande i landstinget Västernorrland.

Nina är också skyddsombud och facklig företrädare för vårdförbundet på akutmottagningen och har arbetat som sjuksköterska i 14 år varav 12 år på akutmottagningen.

– Det har verkligen skett stora förändringar på sjukhuset under den här tiden. Det var bra när vi hade en egen ledning. Beslutsvägarna var korta och det fördes en dialog med medarbetarna. Det var kanske inte alltid snabbare, men vi som medarbetare kände delaktighet i förändringar och beslut. Det gjorde att vi kunde påverka vår arbetsmiljö på ett helt annat sätt än idag.

– Med länsklinikorganisationen har det bara blivit sämre, och redan när vi gick i den kände vi stor oro. Nu har vi fått det bekräftat, de vill avveckla snarare än att utveckla, suckar Nina med ett snett leende.

Nina Pettersson ser en dominoeffekt av det som började med att ÖNH-mottagningen stängde, canceroperationer försvann och senast den akuta ortopedin så sent som i juni när det klubbades igenom av landstingspolitikerna.

– Det avvecklar ena delen efter den andra och det är klart att det blir svårare och svårare att rekrytera personal när de ser vad som händer med sjukhuset.

Nu har sjukhusdirektören Nina Fållbäck Svensson och länsklinikchefen Leif Israelsson meddelat att akuta kirurgin fortsätter att vara stängd fram till 20 november till att börja med.

Tror du att den akuta kirurgin kommer att öppna igen över huvudtaget?

– Tyvärr tror jag inte det. Jag har svårt att se hur de ska lyckas rekrytera personal i höst när de inte klarade av det innan sommaren. Dessutom är jag som sagt osäker över om de verkligen har något intresse av att lösa bemmaningen.

Hur är stämningen bland personalen som befinner sig ute i verksamheten?

– Stämningen och lojaliteten mellan oss på vår enhet och mot de övriga enheterna på sjukhuset är bra utifrån de förutsättningar som ges. Däremot har tilliten och förtroendet för ledningen sjunkit drastiskt vilket bidragit till att den psykosociala arbetsmiljön försämrats mycket.

– För oss är patienten det viktigaste, tyvärr mår man dåligt när man inte kan hjälpa alla på grund av att vi måste skicka många av dem vidare tillandra sjukhus, avrundar Nina.

MER FRÅN PRESSKONFERENSEN

Text+hela TV-sändningen: Het diskussion på presskonferensen – men kirurgakuten förblir stängd: "Djupt tragiskt för personal och patienter"

TV+Text: Politiker kräver landstingsledningens avgång: "En skam för landstinget"

TV: Fållbäck Svensson: "Lyckligtvis händer akuta saker väldigt sällan"

TV: Israelsson: "Vi har svårigheter att rekrytera på nästan alla sjukhus i landet"

TV: Kommunalrådets attack: "Landstingsledningen agerar nonchalant"

TV: Specialistläkare: "Man sviker befolkningen i Ådalen"

TIDIGARE ARTIKLAR OM AKUTKIRGURIBESLUTET

Läs också: Miljonambulansen kvar i Sollefteå: Allt pekar på fortsatt stängning av akuta kirurgin

Läs också: Akutgruppen tar nya tag: Protesterar med budkavle och målet är landstingskansliet

Läs också: Lars-Gunnar Hultin (V) om akutkirurgin: "Majoriteten har gått och gömt sig"

Mer läsning

Annons