Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akutöppet i Sollefteå även i sommar – med begränsningar: "Olyckligt att vi inte varit tydliga"

Akutmottagningen vid Sollefteå sjukhus kommer att vara öppen hela sommaren. Christine Bylander, stf förvaltningschef för länets specialistvård påpekar att mottagningen kommer att ta emot och bedöma alla patienter som söker vård.

Annons

Men det blir med begränsningar. Det finns från och med fredag som bekant ingen kirurg- eller ortopedakut i sommar i Sollefteå. Det kan enligt landstinget i vissa fall betyda att man behöver behandlas på något av de andra sjukhusen i länet, Örnsköldsvik eller Sundsvall.

I ett pressmeddelande förklaras att medicinska bedömningar alltid ligger alltid till grund för om en patient flyttas för att behandlas där kompetensen för tillfället finns.

Akutmottagningen i Sollefteå

Vilken typ av skada eller sjukdom måste hänvisas vidare?

– Det kan vara till exempel en blindtarm, eller ett benbrott som måste opereras, säger Christine Bylander.

Enligt landstinget är det inga större förändringar för hur man söker vård i sommar i Sollefteå och Kramforsområdet. Precis som vanligt hänvisas till 1177 om man behöver sjukvårdsrådgivning och 112 om det är en nödsituation. Bylander berättar också att man på sjukvårdsupplysningen känner till vilka begränsningar det är på Sollefteå sjukhus under perioden 15 juli till och med den 28 augusti.

Enligt henne har man också arbetat fram nya rutiner för direktbedömningar från ambulansen till akutmottagningarna i Örnsköldsvik och Sundsvall.

– Det finns väl genomarbetade rutiner kring hur det ska fungera i sommar. Det är olyckligt att vi inte varit tydliga nog och lyckats skapa trygghet bland länets invånare och våra medarbetare, säger Christine Bylander.

Huruvida kirurgi- och ortopediakuten kan öppna igen efter sommarstängningen är oklart. Flera läkare har sagt upp sig och det är osäkert om det finns bemanning, utan vikarier, till hösten.

Läs också: Kirurgakuten i Sollefteå hotas.

Läs också: Landstingsstyrelsen oroas av läkarflykten.

Mer läsning