Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ådalskommunerna får extra pengar i regionalproposition

Annons
Ådalskommunerna får extra

pengar i regionalproposition

Härnösand, Kramfors och Sollefteå kommer alla att få mer pengar när den regionalpolitiska propositionen presenteras idag fredag. Ådalskommunerna får dela på 26 nya miljoner.

Enligt uppgifter till tidningen får 104 utflyttningskommuner extra utjämningsbidrag under 2003 och 2004. Ett särskilt statsbidrag inrättas till kommuner och landsting med kraftig befolkningsminskning. Dessa får dela på 425 miljoner.

Mest får Kramfors kommun som får sex miljoner extra år 2003 och lika mycket året efter. För Sollefteås del handlar det om två gånger fem miljoner och för Härnösands del två gånger två miljoner. Lika mycket får Örnsköldsvik.

Man vill också göra mer för att minska på antalet tomma lägneheter. 3 000 miljoner satsar regeringen fram till och med 2004 på fortsatta åtgärder för att omstrukturera kommunala bostadsföretag

Propositionen innebär också en satsning på distansutbildning. 2002 kommer 350 miljoner kronor att satsas på vuxnas lärande samt på distansutbildning Kommunerna får 370 miljoner kronor för att utveckla distansutbildning för vuxna.

Nätuniversitet, där det som blir kvar av Distum ska vara motor, får sina pengar. Detta är också bra för Mitthögskolan som har som målsättning att bli bäst på Diistansundervisning. Idag ligger man redan långt framme.

IT-stödd distansutbildning får 211 miljoner . Samverkan högskola och kommuner får 50 miljoner och Öppna högskolan med kompletterande högskolekurser får pengar.

Särskilt bidrag blir det till uppbyggnad av lokala lärcentra 20 miljoner. Här lär SSV ha arbetsuppgifter.

Regeringen tillsammans med sina stödpartier vill även i fortsättningen satsa på att göra något åt lägenhetsöverskottet . Cirka 3 000 miljoner satsas till och med 2004 för fortsatta åtgärder för att omstrukturera kommunala bostadsföretag.

Här finns också turistsatsningar.

-Turismen har vi i vänsterpartiet slagit för Etour vid Mitthögskolan har fått pengar till ett projekt att utveckla fjällvärlden . Det tycker jag är viktigt, säger Gunilla Wahlén.

Det finns också pengar avsatta för att ta fram nya produkter inom skogen.

- Utveckla träindustrin inte bara till bräder och pappersmassa. Även här borde Mitthögskolan ha en uppgift, säger Gunilla Wahlén

lennart lundberg

0611 - 55 48 53

lennart.lundberg@tidningen.to

Mer läsning

Annons