Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

100-tals telemaster på gång

Annons
100-tals telemaster på gång

I slutet av 2003 skall 99 procent av landets befolkning ha tillgång till det nya 3G-nätet.

Det innebär bland annat att hundratals telemaster mellan 45 och 72 meter höga skall placeras ut i landskapen.

Men riktigt när och riktigt hur är ännu inte klart.

I de flesta kommuner har något av de tre olika bolagen som fått 3G-licens börjat informera ansvariga tjänstemän om var och hur många master som skall sättas upp.

De flesta kommunerna väntar med att behandla bygglovsansökningarna till dess länsstyrelsen har sagt sitt.

I Härnösand har ett bolag lämnat in bygglovsansökan för 21 master, fördelade på hela kommunen.

I Kramfors finns ansökan om 18 master i nuläget, men totalt har det aktuella bolaget, där Telia och Tele2 samarbetar, planer på totalt 41 master i Kramfors.

I Örnsköldsvik finns bygglovsansökningar för 46 master hittills - medan man i Sollefteå fortfarande väntar på ansökningarna. Enligt länsstyrelsen har de olika bolagen olika strategier när det gäller utbyggnaden och länen har delats upp så att de täcks av olika bolag när det gäller telenätet.

- I stort sett är det inga konstigheter när det gäller bygglovsansökningarna, men fyra av masterna måste flyttas från den tänkta positionen, säger Marie Eriksson i Kramfors kommun.

I Härnösands kommun kommer de första ärendena om bygglov att beslutas av nämnden efter det att länsstyrelsen sagt sitt.

Handläggningen i länsstyrelsen tar sex veckor och till det kommer handläggningen och besluten i respektive kommuns byggnadsnämnd eller liknande.

- De olika bolag som har fått 3G-licensen av post- och telestyrelsen har haft några år på sig att förbereda utbyggnaden och vet sedan länge vad som gäller vid myndighetsbeslut. De flesta bolagen har byggt liknande nät i hela Europa, säger Tommy Berglund vid stadsbyggnadskontoret i Härnösand.

Ett intressant överklagande som gäller ett bygglov för en mast i ett parkområde i södra Sverige skall beslutas av regeringsrätten.

- Det beslutet ger en indikation på hur viktigt regeringen anser att utbyggnaden av 3G-nätet är. Enligt Boverket anses 3G-nätet vara av riksintresse, säger Tommy Berglund.

Hur landskapet kommer att uppfattas när bergsknallar och dalgångar av 70 meter höga master är något som skall tas hänsyn till när det gäller byggloven.

Och hur många master det blir i slutändan är det också svårt att säga. Om varje bolag sätter upp lika många master var, utan att kunna samordna, blir det flera hundra master i varje kommun.

gaje blixt

Mer läsning

Annons