Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sollefteå tveksamt till muddringsprojektet

Sollefteå kommun är mycket tveksamma till Vattenfalls muddringsprojekt i Nämforsen, Näsåker.

- För att kommunen ska kunna ta ställning till om det är direkt olämpligt krävs ytterligare fakta, beskrivningar och analyser, säger kommunalrådet Elisabet Lassen (s) i ett yttrande till Vattenfall.

Vattenfall vill rensa i botten på älven nedströms kraftverket, vid Hundforsen och Bastuvallen. Den insatsen ska ge bättre effekt i energiproduktionen. Totalt handlar det om 340 000 kubikmeter massor som ska tas upp och arbetena beräknas pågå under två år.

I sitt yttrande påpekar kommunen att rensningen föreslås i ett av kommunens fyra områden som är av riksintresse för friluftslivet och att ett riksintresse enligt miljöbalken ska skyddas mot åtgärder som påtagligt kan skada natur- eller kulturmiljön.

"Turismen är en viktig näring i Sollefteå kommun som till stor del bygger på niplandskapets skönhet och Näsåker som kulturcentrum i Ådalen".

Sedan planerna blev kända har väldigt många föreningar, organisationer, enskilda och företag, yttrat sig och ställt sig mycket kritiska till muddringen.

Sollefteå kommun delar oron och ser bland annat en fara i att muddringsprojektet kommer att äventyra turistsatsningar som Hedenhösland och Bastuvallens naturcamping.


Läs mer i tisdagens TÅ.JÖRGEN SUNDIN
070-609 16 68