Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sollefteå Släktforskarförenings årsmöte

Den 7 oktober höll Släktforskarförening i Sollefteå årsmöte för 2019. Hervor Sjödin var ordförande för årsmötet. Elsa Hörling utnämndes av ett enhälligt årsmöte till ständig hedersmedlem i föreningen.

Efter mötet fick medlemmarna nöjet att lyssna på ett föredrag om ”Resandefolket” med Elsa Hörling som föredragshållare. Detta folk har haft många benämningar i Sverige genom århundradena, numera används ordet romer.

Första gången de nämns i källorna är år 1512 då Olaus Petri skriver om dem. Romerna har, ända fram till idag, marginaliserats av kyrkan, staten och de flesta invånare i vårt land. Trots detta var de soldater vid de många krigen under Karl XII. På 1940-talet registrerades romerna och många tvångssteriliserades.

Så sent som på 1950-talet fick de inte begravas på kyrkogårdar. Från 1960-talet och framåt kom många romer till Sverige med arbetskraftsinvandringen från södra Europa.

Romerna har idag en egen flagga, blå för himlen, grön för jorden och ett rött hjul med 16 ekrar som symboliserar deras vandringar. Romernas språk heter romani och finns i flera olika dialekter. Många kända svenskar är romer, bland annat Kalle Jularbo, skådespelaren och dansaren Lindy Larsson och familjen Taikon förstås.

Gunnel Hedvall

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel