Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sollefteå släktforskare på besök vid Holmstrands fäbodar

LÄSARTEXT
Sollefteå släktforskare var den 18 september på en utflykt till Holmstrands fäbodar. En förväntansfull skara infann sig för att med Bengt Persson som ciceron få veta mera om dessa fäbodar med anor från 1500-talet.

Annons
Sollefteå släktforskare på besök vid Holmstrands fäbodar.

Kunnigt och medryckande berättade Bengt om hur stugor under 18-talet flyttades till den stora vackra vall, där vi just då befann oss.

Vi fick höra om det arbete som av tradition utförs på fäbodar, och vi fick fördjupad insikt genom fotografier som Bengt visade. Fäbodlivet romantiseras gärna. Bengt gav en verklighetsanknytning och berättade, att en fäbodpiga vid 1900-talets början och några år framåt hade 5 kronor för varje ko, 1.50 för en get, 1 kr för en kalv, och detta för hela vistelsen på bodvallen.

Vår guide Bengt Persson berättade om fäbodlivet och visade oss runt på fäbodvallen.

Det var intressant att höra hur stugorna användes även för övrig verksamhet. De hyste flottare som från 1763 fram till 1958 arbetade med flottning i Gröningsån. De gav husrum åt skogshuggare och timmerkörare. I en stuga bodde kolare under andra världskriget.

Det kolades mycket i Sverige under krigstiden, och man kan se spår av ugnskolning som krävde stor tillgång till ved, tillflottad eller i form av ribb från sågverk, och både flottled och såg fanns. Spännande att höra.

Bengt gav oss en dag att minnas. Vi är tacksamma för den.

Elsa Hörling Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons