Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sollefteå sjukhus har inte lagts ned – det görs en massa viktiga insatser där varje dag

Sollefteå sjukhus är inte stängt! Tvärtom. Där gör medarbetarna på de olika enheterna många viktiga insatser varje dag till gagn för invånarna i Sollefteå och andra platser.

Det borde framgå bättre i den allmänna debatten och det ger om inte annat följande fakta belägg för. Den här sammanställningen har jag gjort med hjälp av medarbetare vid sjukhuset:

Operationsavdelningen har i år till exempel på dagtid gjort 1 042 kirurgiska och ortopediska ingrepp under årets nio första månader – 485 kirurgiska och 557 ortopediska. Här kan man notera att operationsavdelningen var stängd i fem veckor, vecka 26–30, för semester.

Allmottagningen har under samma period haft 15 528 patientbesök, förra året 14 973. Det beror framförallt på att de medicinskt relaterade patientbesöken har varit många fler i år än under fjolåret, 11 380 i år mot 10 575 förra året.

Läs också: Barnmorskor i Sollefteå – vår lojalitet är först och främst hos kvinnorna: "Låt oss forma framtidens vård

Däremot har antalet urologiska behandlingar i år nästan halverats, vilket beror på att två av sjukhusets urologspecialister slutade inför sommaren. De tjänsterna har för övrigt ännu inte återbesatts.

Intensiven och HIA, hjärtintensiven, har under tiden januari till och med oktober i år behandlat 822 patienter jämfört med 886 förra året. Kardiologiska avdelning 16, hjärtrelaterade åkommor, skrev under första halvåret i år in 842 patienter, förra året tog avdelningen emot 819 patienter.

Under samma period har avdelning 17, stroke-, rehab-, geriatrikpatienter, svarat för 356 avslutade vårdtillfällen. Det är fem färre jämfört med föregående år, men nitton fler än 2015.

Sant är att BB och akutkirurgin har avvecklats vid sjukhuset. Så är det. Men jag tycker att medarbetarna på sjukhuset, som dagligdags gör många hängivna insatser, förtjänar mycket mer positiv uppmärksamhet.

Stefan Aronson,

Granloholm/Sundsvall

 

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Läs också: "Hinner ambulansen fram till Sundsvall innan vi avlider?"

För Plus-kunder: Uppdrag Granskning gör program om sjukhuskampen – Janne Josefsson kommer till Sollefteå

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel