Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sollefteå SeniorNet verkar för internetanvändande hos äldre

SeniorNet Sweden är en allmännyttig ideell förening, som har till ändamål att främja seniorers användning av de möjligheter som samtida digital teknik ger till kommunikation och information, samt att verka för att denna teknik anpassas till deras behov.

Så beskrivs målet och meningen med förening SeniorNet Sweden.

SeniorNet har funnits i Sollefteå sedan 2003.

Men behövs det då år 2020 fortfarande en sådan förening? Har inte kunskapen om digital kommunikation och internet utvecklats så mycket sedan sekelskiftet att det är var persons kunskap?

Så är inte fallet!

Internetstiftelsen publicerade en rapport om svenskarna och deras internetanvändande år 2018.

I rapporten framkom att äldre är den största gruppen som inte använder internet i samma utsträckning som andra personer. De som använder internet sällan eller inte alls bor oftare också i landsbygd, har lägre utbildning, lägre inkomst eller är oftare kvinnor.

I korthet sammanfattas rapporten på följande sätt:

Cirka 500 000 svenskar använder aldrig internet. De allra flesta av dem är äldre. 9 procent av 66–75-åringarna och 42 procent av de personer som är 76 år eller äldre använder inte internet alls.

Ytterligare 600 000 svenskar använder internet, men de gör det inte dagligen. Även här är det framförallt de som är 76 år eller äldre som som finns bakom statistiken. Totalt blir det 1,1 miljoner vuxna svenskar som inte använder internet dagligen.

Det är vanligare att inte använda internet dagligen bland de som bor i landsbygd, har lägre hushållsinkomst eller lägre utbildning.

De som inte använder internet dagligen känner sig också mindre delaktiga i det digitala samhället.

De som inte använder internet dagligen förekommer oftare inom branscher med många arbetare till skillnad från tjänstemän.

Minskar det digitala användandet? Blir mobiltelefonerna färre?

Nej, mobilen är sedan lång tid tillbaka en kvalificerade dator innehållande musikanläggning, TV-apparat, bank, post, butik, kameror, tidningar och mycket mycket mer! Hur fortsätter utvecklingen med det digitala hemmet, robotar, appar, röststyrda maskiner, intelligenta datorer, osv.? Vart har kontanterna tagit vägen? Man vill stoppa ”utvecklingen”!!

SeniorNet Sweden i Sollefteå arbetar efter idén: Seniorer lär seniorer digital kommunikation och internet.

Vår förening har för närvarande ca 80 medlemmar som ges möjlighet till att ta del av ett utbud av dator- och mobiltelefonkunskap på en nivå som är förståelig.

Välkommen du också!

Tore Fors

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel