Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sollefteå Lions stödjer MOD

Lionsklubbarna i distrikt 101N som omfattar hela mellannorrland samlades på Hallstahotellet lördag den 26 april för årets distriktskonferens.

Annons

Innan mötesförhandlingarna startade bjöds på underhållning av zonens kulturstipendiat, Cissi Haglöf som ackompanjerades av Johan Wasell.

Därefter var det en av 2013 Svenska Hjältar Kämpe, sommarprataren Martha Ehlins tur att berätta om sin resa och kamp att överleva en svår cancersjukdom. Martha fick sin diagnos 2008, hon ställdes inför ett svårt val, cellgifter resten av livet eller en transplantation. Hon bestämde sig för transplantation och bedömdes av läkarna vara så pass stark att klara av det om lämplig donator kunde finnas inom rimlig tid. Våren 2009 var Martha i dåligt skick, hon behandlades med intravenöst cellgift och långtidsverkande mediciner. Hon satt på ett apotek och väntade på sin tur när telefonen ringde, Martha, dina organ har kommit! Martha fick fem nya organ efter en 17 timmar lång operation. Detaljer som hon fick reda på långt efteråt. Ett par veckors beräknad behandling på intensiven blev fyra månader, många komplikationer tillstötte men vändningen kom när Martha transporterades ut med droppställning, all apparatur som höll henne vid liv, speciell säng krävdes också, för att hon ville känna gräs under sin hand! Då bestämde hon sig för att nu Martha ska du kämpa och överleva.

Två år senare, 2011, tog hon fem guld i Världsmästerskapen för transplanterade. Hon hade sett sig själv som åskådare på läktaren men i takt med att krafterna återvände kunde hon träna på riktigt bra. Denna tävling kallas ”Tävlingen med enbart vinnare” med tanke på de organ de fått som möjliggör ett fortsatt normalt liv. Idag arbetar Martha inom den ideella organisationen MOD som står för mer organdonation. Idag väntar 750 personer på organ. Budskapet från MOD är, ha mod att säga ja, en donator kan rädda upp till åtta liv. Organdonation bygger på ett frivilligt system där vi ställer upp för varandra. Utan frivilliga kan ingen få ett nytt organ. Inte du heller. ” Om du skulle ta emot, borde du även ge…” Sollefteå Lions Club stödjer organisationen ekonomiskt och utmanar andra klubbar i distriktet att göra detsamma.

Bengt

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons