Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sollefteå lånar Skellefteåkoncept

Sollefteå kommun jobbar tillsammans med arbetsförmedlingen för att hitta meningsfull sysselsättning till personer som av olika anledningar står långt från den ordinarie arbetsmarknaden.

Tidigare fanns arbetskooperativet Ekoteck i Forsmo som sysselsatte ett 50-tal personer som av olika skäl hade svårt att ta sig in på den öppna arbetsmarknaden.

För ett och ett halvt år sedan försattes Ekoteck i konkurs och nu finns alltså planer på att sätta igång med en ny verksamhet för att ordna meningsfull sysselsättning för de som har svårt att hitta ett jobb.

En delegation från Sollefteå kommun har besökt Skellefteå som sedan många år framgångsrikt drivit Solkraft, arbetsrehabilitering inom en mängd olika områden.

- Vi har alltid fått höra att man inte ska blanda förståndshandikappade, psykiskt sjuka och människor med drogproblematik i samma arbetsrehabilitering, säger kommunalrådet Elisabet Lassen.

- Med det går alldeles utmärkt i Skellefteå och i botten ligger en humanistisk grundsyn, alla betraktas som individer med sina speciella egenskaper och behov.

Inriktningen är att det i augusti ska starta någon form av arbetsrehabilitering även i Sollefteå. Exakt vad det blir är oklart men Sollefteå har redan fått någon form av legotillverkning från Skellefteå som de inte hinner med. Det skulle kunna ge mellan 20 och 25 arbetstillfällen.

- Vad det sedan blir för arbeten kommer att anpassas efter varje individ men viktigt är att vi kommer bort från institutionstänkandet.

/Allehanda.se