Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sollefteå kommun visar plusresultat

Sollefteå kommun ser ut att göra ett överskott med 36 miljoner kronor 2015. Det visar det preliminära bokslutet som kommunalrådet Elisabet Lassen (S) redovisade i samband med kommunfullmäktiges sammanträde.

Av det resultatet utgör 11 miljoner kronor återbetalning för inbetalade försäkringspremier, så kallade Afa-pengar. Dessutom kommer 3,6 miljoner kronor från det bidrag på totalt 47 miljoner som regeringen beslutat om som ersättning för kostnader för asylmottagningen. Men resten, 21, 4 miljoner kronor, är kommunens egen verksamhet

Det finns stora skillnader i hur de olika verksamheterna klarat sin respektive budget. Men det färdiga bokslutet, där även de kommunala bolagen räknas med, kommer att presenteras på kommunfullmäktige i april.

Under sammanträdet avslöjade kommunalrådet också att ett övertagande av Sollefteåforsen, alltså kraftverket mitt i stan, förmodligen kommer att genomföras till halvårsskiftet.

– Vi hade en träff med Eon, eller Uniper som de heter numera, den 11 februari, och då diskuterade vi hur det ska gå till, säger Elisabet Lassen.

En punkt på fullmäktige var att säga ja till att låna 520 miljoner kronor. De pengarna behövs för att köpa den hälften av kraftverket som kommunen ännu inte äger samt lösa en del lån i samband med affären.

Mötet beslutade att låna pengarna, men det blev en hel del diskusson. Oppositionen ville se en tydlig målsättning att amortera lånet så snabbt som möjligt, för att inte riskera att kärnområden som vård, skola och omsorg trängs undan. Centerns Ingemar Johansson gick längre än så och krävde att man skulle ge bolaget stämmodirektiv.

Men det blev som kommunstyrelsen föreslagit.

– Ärendet handlar om att säga ja till att låna pengar. Varför ska vi redan nu göra upp en amorteringsplan. Det blir en uppgift för budgetberedningen, poängterade Elisabet Lassen.

Fullmäktige i övrigt avslog ett medborgarförslag att anlägga ett grönområde på gamla badhustomten för Lillängets skola. Majoriteten vill ha tomten reserverad för bostadsbyggande.

– De kan väl få använda området tills det behövs. Lillängeteleverna hinner nog både odla och se det växa upp innan vi behöver tomten för bostäder, sade oppositionsrådet Bengt Sörlin (M)

Men majoriteten tror att efterfrågan kan komma ganska snabbt, men ställer sig inte främmande för att anlägga ett grönområde och en lekyta på annan plats på tomten. Den tanken ska nu utskottet för unga och lärande ta med sig.

Kommunfullmäktige beslutade också att bordlägga ett förslag om byte av länstillhörighet. Förslaget bordlades, i enighet, tills vidare. Först vill man se var den nuvarande diskussionen om nya regionindelningar och tidplanen för densamma slutar.