Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sollefteå Karateklubb Wadokai vinner högt anseende i Japan – Fred Jarbro tränar för 7:e graden av svart bälte

Inom kort åker Fred Jarbro, chefsinstruktör i Sollefteå Karateklubb Wadokai till Japan.
Här skriver han själv om sin stora utmaning.

Annons

Jag har sedan många år tillbaka vunnit stor respekt och gott rykte inom karaten i Japan. Det har bland annat inneburit att jag lyckats etablera personliga kontakter med de absolut främsta och högst graderade karatemästarna i Japan, samt får privat träning med dessa.

Få förunnat men vilken ära och otrolig möjlighet till förkovran det varit och är.

Och utvecklingen har inte låtit vänta på sig personligen.

Efter många års träning står jag nu inför en stor utmaning, att klara praktisk examen till 7:e graden av svart bälte, vilket är det näst högsta du kan erhålla. Graderingen äger rum i mars i år i Japan.

Jag har tränat otroligt målmedvetet för det här och längtar att ta mig an provet. Resorna och kontakterna med Japan har bland annat lett till att vår karateklubb på Lillänget skrivit under två unika vänklubbsavtal med två mycket ansedda karateklubbar i Japan.

Vi kan på detta sätt erbjuda våra elever i respektive klubb träningsutbyten och besök i respektive klubb. Sen tar jag med mig mycket kunskap hem av mina träningsresor till vår klubb, vilket leder till att våra elever får hög nivå på träningen och utvecklar goda färdigheter. Förutom att träna själv där i Japan för egen förkovran, blir jag alltid tillfrågad att hålla undervisning för olika karateklasser. Det har varit allt från barngrupper till att få leda japanska landslaget i kumite, fighting. Det var mycket roligt och fint erkännande som västerlänning.

Denna gång har jag blivit inbjuden till ett av Japans mest ansedda universitet, att undervisa och hålla föredrag. Ser verkligen fram emot det. Att lära av varann om våra kulturer, sedvänjor, skapar goda relationer och förståelse om oss människor emellan. Bästa sättet att bygga broar för vänskap och respekt för varann.

Nu ser jag fram emot ett bra år och önskar alla detsamma!

Fred Jarbro

Näraskribent

Vill du berätta något om en tävling, match eller utövare?

Skriv en läsarartikel

Vill du berätta något om en tävling, match eller utövare?

Skriv en läsarartikel
Annons