Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sollefteå i topp: "Ett kvitto på att det fungerar"

/
  • Kommunalrådet Elisabet lassen (S) och näringslivschef Tomas Falkensson hade all anledning att fira.

Den ena dagen sämst och den andra på topp tio. Det svänger om Sollefteå kommun. När SKL, Sveriges kommuner och landsting, nu presenterar sin jämförelse över företagsklimat hamnar Sollefteå på en åttonde plats

Annons

SKL har tittat på en mängd olika verksamheter inom kommunen och låtit berörda företagare tycka till. Det handlar alltså om företag som haft en direkt kontakt med kommunen, dess tjänstemän och politiker.

Det totala Nöjd kund-index, NKI, för Sollefteå blev 76. Riksgenomsnittet låg på 67 på en skala mellan 0 och hundra.

– Det är en väldigt hög siffra som vi ska vara väldigt glada över, säger Mikael Näsström från näringslivskontoret.

I enkäten har man frågat om bemötande, kompetens, information, tillgänglighet, rättssäkerhet och effektivitet. Sollefteå får höga betyg överlag. Allra högst faktiskt på bemötande och tittar man på enskildheter har kommunen den bästa bygglovsservicen i landet.

– Det är väldigt roligt att ta del av den här undersökningen. Att näringslivet mår bra är avgörande för hur vår kommun utvecklas. Därför är jag väldigt glad över att höra att företagen är nöjda med den service som kommunen erbjuder, säger Elisabet Lassen (S), kommunalråd.

Hur kan det skilja så mycket mellan olika undersökningar?

– Svenskt näringslivs rankning handlar mycket om attityder. Den här handlar i första hand om företag som har att göra med kommunen och resultatet har vi all anledning att var stolta över, säger Tomas Falkensson, näringslivschef.

Paul Gerdin, ordförande i Sollefteås näringslivsråd, håller med.

– Jag har inte riktigt känt igen mig i mätningar som säger att företagsklimatet ska vara dåligt i Sollefteå, det är jättepositivt. Nu ska vi inom näringen, alltså Företagarna, Handeln, Q-nätverket och så vidare titta in i våra egna organisationer och se vad vi kan göra för att det ska bli ännu bättre. Tillsammans kan vi lyfta Sollefteå, säger han.

Listan från SKL har inte många likheter med Svenskt näringslivs företagsbarometer. I den här toppar de små kommunerna och de växande och välmående Stockholmskommunerna kommer längre ner på listan. Högst upp kom Ovanåker, Sunne och Filipstad.

Totalt har 197 kommuner och förbund deltagit i undersökningen och svarsfrekvensen har varit hög. Sollefteå svarade 130 av 180 tillfrågade företag och det ger en svarsfrekvens på 70 procent.

Tanken är nu att jämförelsen ska genomföras varje år.

– För oss är det ett väldigt bra avstamp inför det fortsatta arbetet att göra företagsklimatet ännu bättre, säger Lassen.

Annons