Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sollefteå har gjort klart om vindkraftsersättning

Sollefteå kommun har kommit överens med Statkraft SCA Vind AB om att 0,2 procent av bruttoersättningen ska gå tillbaka som lokala utvecklingspengar. Grannkommunen Strömsund å sin sida kräver 0,5 procent. På sikt skulle det innebära flera miljoner kronor mer i årlig ersättning till Jämtlandskommunen.

Sollefteå kommuns avtal innebär upp till tio tusen kronor i ersättning per vindkraftverk och år i så kallad bygdeersättning, alltså vindkraftpengar som ska gå tillbaka till lokalsamhället. Hur stor ersättningen ska vara och var den geografiskt inom kommunen ska satsas har diskuterats länge, men nu har man skrivit ett avtal.

Överenskommelsen gäller SSVAB:s vindkraftanläggning på Stamåsen, utanför Ramsele på gränsen mot Strömsunds kommun. Men eftersom det är det första avtalet som slutits så räknar man med att det ska vara vägledande och även omfatta kommande satsningar i kommunen.

De här pengarna kallas utvecklingsmedel och ska användas till att få en positiv utveckling i de berörda områdena. En tvistefråga har varit hur stort område som ska avses. Förenigen Förenade Vindbyar, FVB, har drivit frågan att de allra närmast berörda ska få den stora delen av utvecklingspengarna. Sollefteå kommun har sett saken ett annat sätt och menar att hela Västraområdet, alltså Ramsele, Junsele och Näsåker, ska omfattas. Och så blir det nu också.

– Vi har satt ner foten och bestämt det, säger kommunalrådet Elisabet Lassen (S).

Kommunens synsätt har varit att även om det är i Ramsele som vindkraftbyggandet nu kommer i gång så kommer det på sikt att bli mycket vindkraft i hela Västraområdet.

– Pengarna ska användas på bästa sätt för utvecklingen och då ska de användas till de bästa idéerna, inte begränsas till ett visst område, säger Elisabet Lassen.

För att praktisk lösa hanteringen av dessa medel måste nu en juridisk förening bildas. En kommun får nämligen inte ha intäkter motsvarande utvecklingsmedel. I den nya föreningen, som ska bildas under året, ska alla föreningar och boende i kommunen ha inflytande. Kommunen ska vara med och det ska också finnas plats för SSVAB som vill ha insyn och inflytande över processen.

– Vi tycker att det är jättebra att SSVAB vill vara med. Det innebär att de inte bara betalar pengarna. De vill vara med i utvecklingen också, säger Lassen.

Jakob Norström, vd för SSVAB, har skrivit under avtalet.

– Det är de här nivåerna vi pratat om hela tiden. Eftersom vi finns i de här trakterna vill vi också verka för en positiv utveckling. Det underlättar för oss när vi behöver personal, säger han.

Förenade Vindbyar, FVB, som länge drivit ersättningsfrågan är inte nöjd.

– Vi tycker att det skulle ha varit 0,5 procent, säger Staffan Magnusson, Lungsjöbo och vice ordförande i föreningen.

Flera andra mindre vindkraftexploatörer har nämligen kommit fram till att avstå 0,5 procent i utvecklingspengar. Men nu när SSVAB, den stora aktören, och kommunen slutit avtal om 0,2 procent tror Staffan att det blir väldigt svårt att få andra att gå med på en högre summa.

– Här hos oss kommer det att handla om kanske 200 vindkraftverk. Skillnaden är två miljoner kronor om året i utvecklingsmedel i stället för fem miljoner kronor, säger Magnusson som undrar hur insatta politikerna var när avtalet med SSVAB godkändes.

– Jag tycker att kommunen varit dålig på dialog med oss, säger han.

Strömsunds kommun har ännu inte skrivit på något avtal. Innan de gör det vill de dessutom diskutera förändringar.

– Vi vill att nivån ska vara 0,5 procent av bruttoersättningen, säger Göran Espmark (C).

Från Strömsunds sida vill man dessutom förtydliga i avtalet att de utvecklingsmedel som ska betalas ut i första hand ska gå till de allra närmast berörda byarna. Alltså de som berörs visuellt, bullermässigt eller på annat konkret sätt. De resonerar på samma sätt som FVB

Blir det svårare att få igenom era krav nu när Sollefteå redan tackat ja till en lägre nivå?

– Ja, det kan det bli, säger Espmark.

När Strömsunds kommun tar beslut i frågan är ännu inte bestämt. Men det lär bli senare i vår.