Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sollefteå derbyvinnare via en dubbelstraff

Toppmötet mellan Sollefteå och Friska Viljor blev ett ställningskrig med gästerna som det kreativare gänget.
– Jag håller med, men det är starkt av oss att hitta ett sätt att vinna matchen trots det, säger Michael Åhman som fixade straffen som Tobias Rappson satte i nät – två gånger om för 1–0 (0–0).

Sollefteå kom med fyra poängs försprång till motståndaren Friska Viljor i division 3-tabellen – och med en härlig 4–0-vinst i bagaget borta mot Umedalen.

Men sett till den första halvleken var det väldigt svårt att se sambandet.

Gästande Friska Viljor styrde och ställde helt och hållet mot ett otajmat och bollstressat Sollefteå.

– Jag tycker ärligt talat vi för matchen under samtliga 90 minuter. Sollefteå spelar ett oerhört tråkigt spel med bara långbollar, medan vi försöker hitta öppnande passningar för varandra. Synd bara att det inte lönade sig i dag, suckar FV-tränaren L-G Eriksson besviket efteråt.

Den gode Eriksson är inte fel ute i sin matchanalys. Däremot lyckades Sollefteå skapa en två-tre skapliga målchanser före paus med sitt raka omställningsspel.

Bästa chansen hade Sergiu Baran efter åtta minuters spel efter det att Bamekee Tuoré missat första skarvningen på Michael Åhmans fina högerinlägg.

Friska Viljors bästa chans kom alldeles i slutet av halvleken då Albert Kargbo fintade till sig ett vidöppet skottläge rakt framför Kristoffer Vesterlund i hemmamålet. Bollen skickades hårt mot "Vestis" högra stolpe, men den gänglige SGIF-keepern sträckte ut sig i full längd och fick högerhanden på bollen.

En snygg räddning som räddade Sollefteå från ett jobbigt pausunderläge.

– Ja, i första har vi inte många rätt. Vi gömde oss för varandra, därmed blev vi stressade så fort vi vann bollen och då tjongade vi mest bara iväg den, erkänner Åhman som klev in i en matchavgörande roll i matchminut 78 efter en bedrövligt seg inledning av andra halvlek.

Efter en bollvinst på mitten av Sollefteå tog Åhman löpningen långt ifrån den vanliga positionen som högeryttermittfältare.

– Man är ju sugen att göra mål när man ser lägena. Nu lyckades jag inte runda deras utrusande målvakt utan det blev det närkontakt och straff i stället, men det var kanske lika bra att jag överlät det hela till Rappson i stället. Han är ju säkerheten själv nu, log Åhman och gav målskytten en uppskattande blick.

Rappson tvingades lägga straffen två gånger på inbytte Emil Nilsson (Westerlund åkte på frilägesutvisning i samband med straffen), men var lika säker den andra gången efter det att Sergiu Baran tjuvat in i straffområdet vid första tillfället.

– Det var inte svårare andra gången. Målvakten var ju fortfarande ouppvärmd, konstaterar han.

Nu blev det inga fler mål trots att FV försökte lägga långt. Sollefteås mittback Christian Kpobi spelade upp sig efter paus och stod helt rätt i slutet. Kristoffer Vesterlund skall också plussas.

FV hade planens bästa spelare i Haevenar Lacton Maloba, men precis som FV-tränare Eriksson sa.

Det kreativa laget vann inte den här gången...